Oikeustiede:ministerivastuu

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ministerivastuu

ministerivastuu
Definition valtioneuvoston jäsenen, ministerin, oikeudellinen vastuu virkatoimistaan ja ministerin tai koko hallituksen poliittinen vastuunalaisuus eduskunnalle.
Explanation

Valtioneuvoston jäsenet eivät ole virkamiesasemassa eivätkä virkavastuussa päätöksistään ja muista toimenpiteistään ministerin tehtävässä. Ministerin oikeudellinen vastuu rajoittuu vain perustuslaissa lueteltuihin ns. ministeririkoksiin (PeL 116 §), ja eduskunnan päätettyä syytteen nostamisesta asia käsitellään valtakunnanoikeudessa valtakunnansyyttäjän toimiessa syyttäjänä.

Ministerin ja koko valtioneuvoston poliittinen vastuu toteuttaa parlamentarismia: valtioneuvoston ja sen yksittäisen jäsenen tulee nauttia eduskunnan luottamusta (PeL 3 §). Jos ministeri tai koko valtioneuvosto menettää eduskunnan so. enemmistön, luottamuksen, syntyy ministeriä tai koko hallitusta koskeva erovelvollisuus. Valtioneuvoston puolesta eronpyynnön esittää pääministeri tasavallan presidentille. Valtioneuvoston tai yksittäisen ministerin on, saatuaan eduskunnalta *epäluottamuslauseen*, pyydettävä eroa, ja tasavallan presidentin on vapautettava hänet valtioneuvoston jäsenyydestä. Vaikka eronpyyntöä ei esittäisi, tasavallan presidentin on myönnettävä ero valtioneuvostolle tai ministerille.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related Concepts

Sources

AhlaE1931, HidénM1970, JyränkiA1976, Jyränki&Husa2012, KastariP1977, PuhakkaYW1923, SaraviitaI2012, VaarnasM1975

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2021: Oikeustiede:ministerivastuu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ministerivastuu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg