Oikeustiede:ministeri

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ministeri

ministeri
Definition tasavallan presidentin tehtävään nimittämä valtioneuvoston jäsen, jonka tulee nauttia eduskunnan luottamusta
Explanation

Tasavallan presidentti nimittää valtioneuvoston yksittäiset jäsenet, ministerit, pääministerin esittämän ns. ministerilistan l. henkilö- ja tehtäväluettelon (ministeriöjako) mukaan. Nimitettävän ministerin tulee olla rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu Suomen kansalainen. Näitä kelpoisuusvaatimuksia ei yksityiskohtaisesti, nimitettävien virkamiesten kelpoisuusehtojen tapaan, nimitysvaiheessa arvioida.

Ministerit nimitetään tehtäväänsä valtioneuvoston istunnossa (esittely tasavallan presidentille l. presidentin esittely), jossa saapuvilla on valtioneuvoston oikeuskansleri.

Käytännössä oikeuskanslereille on kanneltu valtioneuvoston jäsenten toimenpiteistä ja näissä yhteyksissä Oka on ottanut kantaa perustuslaissa (PeL 60.1 §) säädettyihin, ministerille asetettuihin sinänsä joustaviksi mutta silti oikeusvaikutteisiksi katsottuihin kelpoisuusvaatimuksiin (rehellisyys ja taitavuus).

Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Vastuunalaisuus kattaa sekä oikeudellisen että poliittisen vastuun.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:ministeri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ministeri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg