Oikeustiede:valtakunnanoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

valtakunnanoikeus

valtakunnanoikeus
Definition erityistuomioistuin, jonka tehtävänä on käsitellä syyte, joka nostetaan valtioneuvoston jäsentä tai oikeuskansleria, eduskunnan oikeusasiamiestä taikka korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa
Explanation Valtakunnanoikeuden toiminta liittyy läheisesti ministerivastuun toteuttamiseen. Tuomioistuin käsittelee myös syytteen, mikäli tasavallan presidentin katsotaan syyllistyneen maanpetosrikokseen, valtiopetosrikokseen tai rikokseen ihmisyyttä vastaan. Valtakunnanoikeuden kokoonpanosta on säädetty perustuslain 101 §:ssä. Sen mukaan valtakunnanoikeuteen kuuluvat korkeimman oikeuden presidentti puheenjohtajana sekä korkeimman hallinto-oikeuden presidentti ja kolme virkaiältään vanhinta hovioikeuden presidenttiä sekä viisi eduskunnan valitsemaa jäsentä, joiden toimikausi on neljä vuotta.
Additional Information
Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.12.2021: Oikeustiede:valtakunnanoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtakunnanoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg