Oikeustiede:kabinettikysymys

  Tieteen termipankista

  kabinettikysymys

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  kabinettikysymys
  Määritelmä vuoden 1919 hallitusmuodon kaudella käytetty termi, joka parlamentarismiliitännäisesti tarkoittaa sitä, että pääministeri, eduskunnan enemmistö- l. hallitusryhmiä taivutellakseen epävirallisesti, joko julkisuudessa tai julkisuuden ulottumattomissa ilmoittaa, että hän hallituksineen tulee pyytämään eroa, elleivät enemmistöryhmät eduskunnassa tue hallituksen tiettyä käsiteltävänä olevaa esitystä tai tekevät hallituksen tavoitteista merkittävästi poikkeavia muutoksia esimerkiksi hallituksen esitykseen sisältyvään lakiehdotukseen.
  Selite Hallitusohjelmaa toteutettaessa hallituksen esityksin eduskunnalle, hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kesken saattaa syntyä erimielisyyksiä. Osa hallitusryhmistä voi yrittää muuttaa hallituksen laki- tai talousarvioesitystä tavalla, jota muut eivät hyväksy. Tällaisessa tilanteessa pääministerin vahvin väline taivutella hallitusta tukevat eduskuntaryhmät esityksen taakse oli vuoden 1919 hallitusmuodon kaudella erouhkaus. Tätä lievempi keino on, että hallitus ilmoittaa peruuttavansa esityksen, jos sitä muutetaan. Peruutetussa esityksessä ehdotettua hanketta ei hevin voida toteuttaa eduskunta-aloitteen pohjalta.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 12.7.2024: Oikeustiede:kabinettikysymys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kabinettikysymys.)