Oikeustiede:parlamentaarinen kate

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

parlamentaarinen kate

parlamentaarinen kate
Definition vuoden 2000 perustuslain sääntelyt, joiden tavoitteena oli valtioneuvosto- ja ministerimyötävaikutussääntelyin saattaa tasavallan presidentin päätösvallan käyttö parlamentarismin periaatteen mukaiseen eduskunnan välilliseen valvontaan
Explanation

Tasavallan presidentti käyttää päätösvaltaa valtioneuvostossa presidentin esittelyksi poliittisessa kielenkäytössä kutsutussa päätöksentekokokoonpanossa. Presidentti tekee päätöksensä valtioneuvoston ratkaisuehdotusten pohjalta. Parlamentaarinen kate yltää tällöin koko valtioneuvostoon.

Tasavallan presidentin käyttäessä päätösvaltaa ulkopolitiikan alalla yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, parlamentaarinen kate tarkoittaa näissä asioissa keskeisintä foorumia, hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa, presidentin puheenjohdolla.

Erinäisillä erityisaloilla, kuten tasavallan presidentille kuuluvan puolustusvoimien ylipäällikkyyden ja armahdusvallan käytön yhteydessä, parlamentaarinen kate ulottuu vain yhteen saapuvilla olevaan ministeriin. Niin on asianlaita myös silloin, kun ulkopolitiikan johtovaltaa käytetään merkitykseltään toisarvoisissa asioissa presidentin ja ulkoasiainministerin yhteistoimintana.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2021: Oikeustiede:parlamentaarinen kate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:parlamentaarinen kate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg