Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto

  Tieteen termipankista

  valtioneuvoston yleisistunto

  valtioneuvoston yleisistunto
  Määritelmä valtioneuvoston jäsenten, ministerien muodostama hallitus- ja hallintovaltaa käyttävä kollegio
  Selite

  Valtioneuvoston yleisistunnolle kuuluvaa päätösvaltaa käytetään ministerien muodostamassa, kollegisen päätöksenteon muotosääntöjä (erimielisyystilanteessa äänestettäessä kukin ministeri esittää vuorollaan ministerikokemuksen määräämässä järjestyksessä mielipiteensä asian ratkaisemisesta, viimeisenä pääministeri, jonka kanta ratkaisee, jos äänet menevät tasan) noudattavassa toimielimessä, valtioneuvoston yleisistunnossa. Saapuvilla kokouksessa on myös valtioneuvoston oikeuskansleri, jonka tehtävänä on valvoa päätöksenteon lainmukaisuutta. Yleisistunnon päätösvaltaisuuden edellytyksenä on vähintään viiden valtioneuvoston jäsenen osallistuminen istuntoon.

  Pääministeri määrää myös valtioneuvoston yleisistuntojen esittelyjärjestyksen. Valtioneuvoston esittelijät esittelevät asiat. Esittelijän saapuvilla oloa ei kuitenkaan vaadita asiassa, joka ratkaistaan keskustelutta esittelijän kirjallisen esityksen mukaisesti. Esittelijävirkamies kutsutaan yleisistuntoon vain silloin, kun häneltä halutaan lisätietoa, esitykseen halutaan muutoksia tai siitä halutaan yleensäkin keskustella.

  Valtioneuvoston yleisistunnossa pitää pöytäkirjaa valtioneuvoston kansliasta valtioneuvoston istuntoyksikön esittelysihteeri.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  Jyränki&Husa2012, NousiainenJ1977b, SaraviitaI2011, TiihonenS1990

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.2.2024: Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto.)