Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto

    Tieteen termipankista

    valtioneuvoston yleisistunto

    valtioneuvoston yleisistunto
    Määritelmä valtioneuvoston jäsenten, ministerien muodostama hallitus- ja hallintovaltaa käyttävä kollegio
    Selite

    Valtioneuvoston yleisistunnolle kuuluvaa päätösvaltaa käytetään ministerien muodostamassa, kollegisen päätöksenteon muotosääntöjä (erimielisyystilanteessa äänestettäessä kukin ministeri esittää vuorollaan ministerikokemuksen määräämässä järjestyksessä mielipiteensä asian ratkaisemisesta, viimeisenä pääministeri, jonka kanta ratkaisee, jos äänet menevät tasan) noudattavassa toimielimessä, valtioneuvoston yleisistunnossa. Saapuvilla kokouksessa on myös valtioneuvoston oikeuskansleri, jonka tehtävänä on valvoa päätöksenteon lainmukaisuutta. Yleisistunnon päätösvaltaisuuden edellytyksenä on vähintään viiden valtioneuvoston jäsenen osallistuminen istuntoon.

    Pääministeri määrää myös valtioneuvoston yleisistuntojen esittelyjärjestyksen. Valtioneuvoston esittelijät esittelevät asiat. Esittelijän saapuvilla oloa ei kuitenkaan vaadita asiassa, joka ratkaistaan keskustelutta esittelijän kirjallisen esityksen mukaisesti. Esittelijävirkamies kutsutaan yleisistuntoon vain silloin, kun häneltä halutaan lisätietoa, esitykseen halutaan muutoksia tai siitä halutaan yleensäkin keskustella.

    Valtioneuvoston yleisistunnossa pitää pöytäkirjaa valtioneuvoston kansliasta valtioneuvoston istuntoyksikön esittelysihteeri.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Jyränki&Husa2012, NousiainenJ1977b, SaraviitaI2011, TiihonenS1990

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto.)