Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

valtioneuvoston yleisistunto

valtioneuvoston yleisistunto
Definition valtioneuvoston jäsenten, ministerien muodostama hallitus- ja hallintovaltaa käyttävä kollegio
Explanation

Valtioneuvoston yleisistunnolle kuuluvaa päätösvaltaa käytetään ministerien muodostamassa, kollegisen päätöksenteon muotosääntöjä (erimielisyystilanteessa äänestettäessä kukin ministeri esittää vuorollaan ministerikokemuksen määräämässä järjestyksessä mielipiteensä asian ratkaisemisesta, viimeisenä pääministeri, jonka kanta ratkaisee, jos äänet menevät tasan) noudattavassa toimielimessä, valtioneuvoston yleisistunnossa. Saapuvilla kokouksessa on myös valtioneuvoston oikeuskansleri, jonka tehtävänä on valvoa päätöksenteon lainmukaisuutta. Yleisistunnon päätösvaltaisuuden edellytyksenä on vähintään viiden valtioneuvoston jäsenen osallistuminen istuntoon.

Pääministeri määrää myös valtioneuvoston yleisistuntojen esittelyjärjestyksen. Valtioneuvoston esittelijät esittelevät asiat. Esittelijän saapuvilla oloa ei kuitenkaan vaadita asiassa, joka ratkaistaan keskustelutta esittelijän kirjallisen esityksen mukaisesti. Esittelijävirkamies kutsutaan yleisistuntoon vain silloin, kun häneltä halutaan lisätietoa, esitykseen halutaan muutoksia tai siitä halutaan yleensäkin keskustella.

Valtioneuvoston yleisistunnossa pitää pöytäkirjaa valtioneuvoston kansliasta valtioneuvoston istuntoyksikön esittelysihteeri.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related Concepts

Sources

Jyränki&Husa2012, NousiainenJ1977b, SaraviitaI2011, TiihonenS1990

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2021: Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvoston yleisistunto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg