Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate)

From Tieteen termipankki

oikeusvaltio(periaate)

oikeusvaltio(periaate)
Definition valtio on valtiosäännöin organisoitu ja kansallinen oikeusjärjestys on säädetty valtiosäännössä olevin, norminantovaltaa (lainsäädäntövalta sanan laajassa merkityksessä) tarkoittavien toimivaltasäännösten ja päätösmuotosääntöjen mukaisesti, minkä lisäksi oikeussääntöjen noudattamista valvotaan viranomaistoimin (oikeuslaitos ja hallinto)
Explanation

Perustuslain 2 §:n otsikkona on "Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate". Säännöksen kolmannen momentin mukaan "julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia". Oikeusvaltioperiaate (tosin julkiseen valtaan ja -toimintaan rajattuna) siis palautuu lainmukaisuuteen ja perustuslakiin.

Vaikka perustuslain 2.3 §:ssä mainitaan vain "laki", sääntely ulottuu koko oikeusjärjestykseen koskien kaikkia oikeusnormitasoja, välittömän oikeusvaikutuksen omaavia EU-sääntelyitä ja tavanomaista oikeutta.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related Concepts

Sources

JyränkiA2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.12.2022: Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →



SLYpalkki.jpg