Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate)

  From Tieteen termipankki

  oikeusvaltio(periaate)

  oikeusvaltio(periaate)
  Definition valtio on valtiosäännöin organisoitu ja kansallinen oikeusjärjestys on säädetty valtiosäännössä olevin, norminantovaltaa (lainsäädäntövalta sanan laajassa merkityksessä) tarkoittavien toimivaltasäännösten ja päätösmuotosääntöjen mukaisesti, minkä lisäksi oikeussääntöjen noudattamista valvotaan viranomaistoimin (oikeuslaitos ja hallinto)
  Explanation

  Perustuslain 2 §:n otsikkona on "Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate". Säännöksen kolmannen momentin mukaan "julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia". Oikeusvaltioperiaate (tosin julkiseen valtaan ja -toimintaan rajattuna) siis palautuu lainmukaisuuteen ja perustuslakiin.

  Vaikka perustuslain 2.3 §:ssä mainitaan vain "laki", sääntely ulottuu koko oikeusjärjestykseen koskien kaikkia oikeusnormitasoja, välittömän oikeusvaikutuksen omaavia EU-sääntelyitä ja tavanomaista oikeutta.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Related Concepts

  Sources

  JyränkiA2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate).)