Oikeustiede:perustuslainmukainen laintulkinta
Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.
Perustuslainmukaisen laintulkinnan sääntö omaksuttiin Suomessa perustuslakivaliokunnan kannanmäärittelyjen pohjalta saksalaisesta valtiosääntöoikeudesta saadun esikuvan mukaisesti. Yhdessä ns. perusoikeusmyönteisen laintulkinnan säännön kanssa tällä periaatteella halutaan lisätä perustuslain säännösten välitöntä käyttämistä (mm. perusoikeuksien suora soveltaminen ja perustuslain etusija) tuomioiden perusteluissa. Ennen vuoden 1995 perusoikeusuudistusta tuomioistuimet eivät näet käyttäneet juuri koskaan perustuslain sääntelyitä tuomioperusteina.
Perustuslainmukaista laintulkintaa huomattavasti vakiintuneempi oikeuskäytännössä on perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Tämä tulkintasääntö korostaa perusoikeussäännösten huomioon ottamista tavallisten lakien säännösten tulkinnassa tuomioistuimissa ja hallinnossa.
Yleisissä tuomioistuimissa ja hallintolainkäytössä esille tulevat riita-, rikos- ja hallintoasiat liittyvät pääasiassa yksityisten ihmisten, ei valtioelinten, keskinäissuhteisiin, jolloin perusoikeusmyönteinen laintulkinta on luontevampi tulkintaperiaate kuin perustuslainmukainen laintulkinta. Tähän liittyen voidaan todeta, että PeL 22 §:ssä säädetään julkisen vallan (tuomioistuimet mukaan lukien) velvollisuudesta turvata perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Kummallakin em. tulkintaperiaatteella on relevanssia silloin kun harkitaan, tuleeko perustuslaille antaa PeL 106 §:ssä tarkoitettu etusija suhteessa sovellettavaan tavallisen lain säännökseen.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.6.2025: Oikeustiede:perustuslainmukainen laintulkinta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perustuslainmukainen laintulkinta.)