Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate)/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Antero Jyrängin mukaan oikeusvaltion määritelmään sisältyy kuusi ainesosaa:

- valtio on organisoitu oikeussäännöin ja sekä valtioelinten ja viranomaisten että kansalaisten on toimittava näiden oikeussääntöjen mukaisesti (laillisuusperiaate);

- valtioelimet ja viranomaiset ovat sidottuja erityiseen, vaikeutetuin menettelyin säädettyyn perustuslakiin;

- yksilön oikeusasemasta (oikeuksista ja velvollisuuksista) voidaan määrätä vain sellaisen elimen päätöksin, jonka asettamiseen yksilö voi itse vaikuttaa;

- oikeussääntöjä soveltavat yksittäistapauksiin riippumattomat tuomioistuimet ja

- yksilön asemaa suojaavat suhteessa sekä valtioon että muihin yksityisiin perustuslaissa säädetyt perusoikeudet.

Suomen perustuslakiin sisältyy muiden valtioiden valtiosääntöihin verrattuna poikkeuksellisen runsaasti oikeusvaltioperiaatetta joko suoraan tai välillisesti toteuttavia sääntelyitä. Jo se, että maassa toimii laajoin toimivaltuuksin ja syytteeseenpano-oikeuksin kaksi ylintä laillisuudenvalvontaviranomaista (eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri) sekä useita muita, erityisaloilla toimivia valvontaviranomaisia, osoittaa laillisuuden valvonnan läpäisevän Suomen oikeusjärjestyksen.

Valtiosääntövertailun näkökulmasta poikkeuksellista on sekin, että ylintä hallitusvaltaa käytettäessä valtioneuvoston yleisistunnossa, hallituksen iltakoulussa ja tasavallan presidentin esittelyssä, saapuvilla on toinen ylimmistä laillisuudenvalvojista (oikeuskansleri) nimenomaisesti säädetyin laillisuusvalvontavelvoittein (PeL 108.1 §). Sen ohessa eduskunnan oikeusasiamiehelle on varattu läsnäolo-oikeus yleisistunnossa ja presidentin esittelyssä (PeL 111.2 §). Eduskunta puolestaan valvoo ylimpien laillisuusvalvojien toimintaa heidän vuosittaisten toimintakertomusten pohjalta.

Ylimmät laillisuuden valvojat valvovat lisäksi sitä, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset sekä virkamiehet, julkisyhteisöjen työntekijät ja muutkin julkista tehtävää hoitaessaan noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa.

Kirjoittaja: Ilkka Saraviita