Oikeustiede:hallituksen iltakoulu
hallituksen iltakoulu
hallituksen iltakoulu |
Yleensä tärkeimmät asiat, ennen niiden esille tuloa valtioneuvostossa, käsitellään hallituksen iltakoulussa. Se sai alkunsa 1930-luvulla, kun silloinen pääministeri A. K. Cajander kutsui hallituksen jäsenet luokseen keskiviikkoisin keskustelemaan torstaipäivän yleisistunnon asioista. Nimitys iltakouluksi johtui Cajanderin rehtorimaisesta puheenjohtotavasta.
Iltakoulu on pääministerin puheenjohdolla toimiva ministereiden epävirallinen kokous, jonka kutsuu koolle pääministeri. Iltakoulu pidetään yleensä keskiviikkoisin klo 17.00.
Iltakoulun luonteeseen kuuluu, että siellä ei tehdä muodollisia, virallisasiakirjoille merkittäviä ja asiakirjajulkisuuden piirissä olevia ratkaisuja. Iltakouluun osallistuvat ministereiden lisäksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat, valtioneuvoston oikeuskansleri, pääministerin valtiosihteeri ja valtioneuvoston viestintäjohtaja. Päätösvaltaisuusäännöksiä ei ole.
Iltakoulun sihteerinä toimii pääministerin poliittinen erityisavustaja tai muu pääministerin määräämä henkilö. Hänen laatimansa muistiinpanot ja pöytäkirjat eivät ole julkisia asiakirjoja.
Valtioneuvoston jäsenet ovat oikeudellisessa ja poliittisessa ministerivastuussa iltakoulun päätöksistä järjestelyn epävirallisesta luonteesta huolimatta.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- ministerivastuu
- ministeriö
- pääministeri
- valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus)
- valtioneuvoston oikeuskansleri
- valtioneuvoston valiokunnat
- valtioneuvoston yleisistunto
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:hallituksen iltakoulu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallituksen iltakoulu.)