Oikeustiede:valtioneuvosto (hallinto-oikeus)
valtioneuvosto (hallinto-oikeus)
valtioneuvosto (hallinto-oikeus) (luo nimityssivu) |
Käsitteellä valtioneuvosto tarkoitetaan suppeassa merkityksessä pääministeristä ja ministereistä koostuvaa monijäsenistä toimielintä. Laajassa merkityksessä valtioneuvosto kattaa myös ministeriöt. Valtioneuvoston toimivalta on luonteeltaan yleinen eli valtioneuvostolle kuuluvat myös ne hallitus- ja hallintoasiat, jotka lainsäädännön mukaan eivät kuulu muun viranomaisen tehtäviin. Parlamentarismin periaatteen mukaan valtioneuvoston on nautittava eduskunnan luottamusta.
Ministereiden johtamat ministeriöt ovat keskushallinnon ylimpiä viranomaisia. Kukin ministeriö vastaa omalla alallaan asioiden valmistelusta ja hallinnonalansa toiminnasta. Parlamentaarinen vastuu heijastuu hallintoon ministeriöiden välityksellä. Kuitenkaan ministeriöt eivät voi puuttua alempien viranomaisten toimintaan silloin, kun viranomaiset käyttävät päätösvaltaa niille lakisääteisesti kuuluvissa asioissa.
Yleishallinto-oikeudellista lainsäädäntöä sovelletaan valtioneuvoston ja ministeriöiden toimintaan yleensä täysimääräisesti. Näin on asia erityisesti hallintolain ja Julkisuuslain osalta. Valtioneuvoston ja ministeriön päätöksestä valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Käytetyt lähteet: Suomen perustuslaki (731/1999) 60 - 68 §, laki valtioneuvostosta (175/2003), valtioneuvoston ohjesääntö (262/2003)Kirjoittaja: Heikki Kulla
Lähikäsitteet
- korkein hallinto-oikeus
- ministeriö
- parlamentaarinen vastuu
- perustuslaki
- tasavallan presidentti
- viranomainen
Käytetyt lähteet
SaraviitaI2011, s. 514-585, MäenpääO2013, s. 212-214 ja 645
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:valtioneuvosto (hallinto-oikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvosto (hallinto-oikeus).)