Oikeustiede:kolleginen päätöksenteko

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kolleginen päätöksenteko

kolleginen päätöksenteko
Definition monijäsenisissä tuomioistuimissa, muutoksenhakulautakunnissa ja valtionhallinnon monijäsenisissä toimielimissä noudatettava päätöksentekotapa, jossa kukin jäsen ilmaisee äänestettäessä koko asiaan oman perustellun kantansa
Explanation Jos toimielin on asiassa yksimielinen, puheenjohtaja toteaa päätöksen. Erimielisyys ratkaistaan äänestämällä. Siinä kukin jäsen ilmaisee koko asiaan oman perustellun mielipiteensä, joka kirjataan pöytäkirjaan. Äänestysjärjestyksen mukaan ensin äänensä antaa virkaiältään nuorin jäsen ja viimeisenä puheenjohtaja. Äänestettäessä ratkaisuksi tulee enemmistön kanta. Jos äänestyksen lopputulos jää epäselväksi, siitä äänestetään erikseen. Päätöksestä ovat oikeudellisessa vastuussa ne jäsenet, jotka ovat äänestäneet päätökseksi tullutta voittanutta ehdotusta. Esittelijä on vastuussa hänen esittelynsä mukaisesta päätöksestä ja myös muun sisältöisestä päätöksestä, jollei hän ilmoita eriävää mielipidettään.

Valtioneuvoston yleisistunnossa päätökset tehdään kollegisesti. Valtionhallinnon monijäsenisissä toimielimissä, kuten johtokunnissa, päätöksenteko on eräissä tilanteissa kolleginen. Sen sijaan kunnan toimielimissä noudatetaan parlamentaarista äänestystapaa.

Käytetyt lähteet: Oikeudenkäymiskaari (4/1734) 23 luku
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Related Concepts

Sources

Kurvinen&Sippola1989, s. 106-120, MäenpääO2007, s.555-557, TarukannelV1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Oikeustiede:kolleginen päätöksenteko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kolleginen päätöksenteko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg