Kielitiede:inessiivi

    Tieteen termipankista

    inessiivi

    inessiivi
    sisäolento (vanhentunut)
    Määritelmä sisäpaikallissija, joka konkreettisimmillaan ilmaisee sijaintia jonkin sisällä tai jossain paikassa
    Selite

    Itämerensuomalaisissa kielissä inessiivin keskeisin merkitys on sisällä olemisen ilmaiseminen. Inessiivin tunnus on suomessa -ssa tai -ssä (esim. talo-ssa, kylä-ssä). Inessiivi kuuluu itämerensuomalaisissa kielissä sisäpaikallissijoihin. Inessiivi on olosija, eli se ilmaisee staattista olemista (vrt. erosija, tulosija). Myös unkarissa esiintyy inessiivi, joka vastaa käytöltään itämerensuomalaisten kielten inessiiviä. Muita uralilaisisa kielissä esiintyviä olosijoja ovat adessiivi ja lokatiivi. Läntisissä saamelaiskielissä (esim. luulajansaame), mordvalaiskielissä ja marissa esiintyy historiallisesti itämerensuomalaisten kielten inessiivin kanssa samaa kantaa oleva olosija, josta käytetään nimitystä inessiivi. Näissä kielissä termin inessiivi käyttö ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta, sillä kyseinen olosija ei ilmaise erityisesti sisällä olemista, vaan se toimii yleisenä olosijana. Lisäksi permiläisissä kielissä esiintyy olosija, josta käytetään nimitystä inessiivi, mutta se on historiallisesti eri kantaa kuin edellä mainittu läntisempien uralilaisten kielten inessiivi, eikä se ilmaise erityisesti sisällä olemista, vaan se toimii yleisenä olosijana.

    Termiä inessiivi on ensimmäisenä käyttänyt todennäköisesti Gustav Renvall.
    Lisätiedot
    VISK2008 Inessiivi on konkreettisessa merkityksessään olosijamerkityksinen sisäpaikallissija, jonka pääte on -ssa ~ -ssä: talossa, kirjassa, Kuopiossa, muutamassa hetkessä (» § 1251).

    Erikieliset vastineet

    inessiveenglanti (English)
    inessive caseenglanti (English)
    inessivinarinsaame (anarâškielâ)
    inessiivkoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
    inessijvvaluulajansaame (julevsámegiella)
    inessivnorja (norsk)
    inessiivapohjoissaame (davvisámegiella)
    inessivruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BartensR1999, BartensR2000, CreisselsD2011, HaspelmathM2011, Kenesi&Szécsényi2022, RenvallG1840, VISK2008, YlikoskiJ2016, YlikoskiJ2022, RenvallG1826

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:inessiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:inessiivi.)