Kielitiede:olosija

    From Tieteen termipankki

    olosija

    olosija
    Definition paikallissija, jonka merkitykseen sisältyy staattisuus
    Explanation Olosija on nimitys paikallissijalle, joka ilmaisee olemista jossain paikassa (vrt. erosija, tulosija, väyläsija). Suomen olosijat ovat inessiivi (esim. talo-ssa, venee-ssä) ja adessiivi (esim. talo-lla, venee-llä). Myös niin kutsuttu yleinen olosija essiivi (koto-na) on tapana laskea suomen olosijojen joukkoon. Myös muissa uralilaisissa kielissä esiintyy olosijoja. Useimmissa kielissä olosijoja on suomesta poiketen vain yksi. Tällaisia kieliä ovat muun muassa mordvalaiskielet ersä ja mokša, permiläiset kielet komi ja udmurtti, mari sekä samojedikielet, esimerkiksi tundranenetsi ja metsäenetsi. Unkarissa on useimmista muista uralilaisista kielistä poiketen kolme olosijaa.
    Additional Information lat. esse = olla
    VISK2008 Olosija on nimitys staattiselle paikallissijalle, joka ei ilmaise siirtymää tai muutosta. Olosijoja ovat inessiivi (Kuopiossa, jalassa, unissaan) ja adessiivi (Rovaniemellä, lähellä, rähmällään) sekä essiivi (reunempana, maanantaina). (» § 1235.)

    Related Concepts

    Sources

    BartensR1999, BartensR2000, CreisselsD2011, Kenesi&Szécsényi2022, NikolaevaI2014, SaarinenS2022, SieglF2013

    References

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 30.9.2023: Kielitiede:olosija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:olosija.)