Kielitiede:sisäpaikallissija

    Tieteen termipankista

    sisäpaikallissija

    sisäpaikallissija
    Määritelmä paikallissija, joka konkreettisimmillaan ilmaisee sijaintia jonkin sisäpuolella tai rajojen ympäröimänä sekä siirtymistä rajojen sisälle tai sieltä pois
    Selite Sisäpaikallissijat ovat paikallissijoja, jotka ilmaisevat ensisijaisesti olemista jonkin sisällä, poistumista, jonkin sisältä tai saapumista jonkin sisään. Suomen sisäpaikallissijat ovat olosija inessiivi (talo-ssa, möki-ssä), erosija elatiivi (talo-sta, möki-stä) ja tulosija illatiivi (talo-on, mökki-in). Suomen lisäksi uralilaisista kielistä muissa itämerensuomalaisissa kielissä, esimerkiksi virossa ja vepsässä, sekä unkarissa esiintyy sisäpaikallissijoja. Useiden uralilaisten kielten, kuten mordvalaiskielten ja permiläisten kielten, kuvauksissa käytetään historiallisista syistä sisäpaikallissijojen nimityksiä sijoista, jotka eivät ole varsinaisia sisäpaikallissijoja.
    VISK2008 Sisäpaikallissija on yhteisnimitys kolmelle paikallissijalle: inessiiville, elatiiville ja illatiiville. Konkreettisessa paikallisessa käytössään ne ilmaisevat sijaintia rajatun tilan sisäpuolella, reunojen tai epämääräistenkin rajojen ympäröimänä, sekä siirtymistä sellaisten rajojen sisälle tai sieltä pois, esim. etelässä, koulusta, radioon, lapsijoukossa, filmistä. Lisäksi niillä ilmaistaan kiinteää kontaktia entiteetin pintaan, kosketuskohtaa tai kiinteää äärellä olemista, esim. tahra puserossa, pyyhkiä jalat mattoon, lukea suoraan paperista. Sisäpaikallissijoilla on myös lukuisia abstraktimpia tehtäviä esim. tilan ja ajan ilmaisemisessa. (» § 1238–.)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BartensR1999, BartensR2000, CreisselsD2011, GrünthalR2015, Kenesi&Szécsényi2022, MetslangH2022

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:sisäpaikallissija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:sisäpaikallissija.)