Kielitiede:saamen kielet

  From Tieteen termipankki
  (Redirected from Kielitiede:saamelaiskielet)

  saamen kielet | saamelaiskielet | saame

  saamen kielet
  saamelaiskielet
  saame
  lappi (vältettävä)
  Definition uralilaisten kielten suomalais-ugrilaisten kielten haaraan kuuluva kielten ryhmä
  Explanation Saamen kieliä puhutaan Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Ne ovat itämerensuomalaisten kielten lähimpiä sukukieliä. 2000-luvun alussa puhutaan yhdeksää saamen kieltä, joista viisi kuuluu länsisaamelais- ja neljä itäsaamelaiskieliin. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä (pohjois-, inarin- ja koltansaamea), joilla on asuma-alueellaan virallisen kielen oikeudet.
  Additional Information Suomessa vallitsevassa Saamen kielilaissa (2003) käytetään termiä saamen kieli pykälässä 3 seuraavasti: "Tässä laissa tarkoitetaan (1) saamen kielellä inarinsaamen, koltansaamen tai pohjoissaamen kieltä käytetystä kielestä tai pääasiallisesta kohderyhmästä riippuen." Kotimaisten kielten keskuksessa on sen tehtäviä määrittelevän lain mukaan saamen kielen lautakunta. Joskus termiä saamen kieli tai saame käytetään siis eri saamen kielten yhteisnimityksenä, mutta tavallisempaa on puhua monikossa saamen kielistä tai saamelaiskielistä. Vanha suomenkielinen nimitys lappi on pejoratiivistunut.

  Equivalents

  Saami Languagesenglanti
  sämikielahinarinsaame
  sääʹmǩiõlkoltansaame
  samiskaruotsi
  Lappischsaksa(vanhentunut)
  das Samischsaksa

  Related Concepts

  Sources

  Sammallahti1998, LehtirantaJ&Seurujärvi-KariI1991, LehtolaV-P2009, SaarikiviJ2011, Seurujärvi-KariI2012, Seurujärvi-KariI2013, Kotus-laki, Saamen kielilaki

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kielitiede:saamen kielet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:saamen kielet.)