Oikeustiede:oppositio

From Tieteen termipankki

oppositio

oppositio
Definition parlamentaarisessa kielenkäytössä kansanedustuslaitoksessa toimivat ryhmittymät, lähinnä eduskuntaryhmät, jotka eivät ole edustettuina hallituksessa.
Explanation

Oppositioryhmät toteuttavat ns. oppositiopolitiikkaa; ne harjoittavat hallituksen toiminnan arvostelemista eduskunnassa ja mediassa tavoitteenaan ensi vaiheessa estää hallituksen tavoitteiden toteutuminen. Perimmäisenä tavoitteena oppositiopolitiikalla on se, että oppositio saavuttaa menestystä seuraavissa kansanedustuslaitoksen vaaleissa ja pääsee johtamaan yhteiskuntapolitiikkaa sekä toteuttamaan ohjelmaansa hallituksesta käsin.

Jako hallituspuolueisiin ja oppositioon on tyypillistä parlamentaarisille järjestelmille sekä kaksipuoluejärjestelmissä, kuten Iso-Britannia, että monipuoluejärjestelmissä, joissa hallituksen muodostavat sopimuksin kansanedustuslaitoksessa enemmistönä olevat kansanedustajaryhmät. Sen sijaan vallanjakojärjestelmissä, kuten USA:ssa ja osin myös Venäjän Federaatiossa, parlamentin ja hallitusvallan keskinäissuhde on toisen tyyppinen, eikä jakoa hallituspuolueisiin ja oppositioon havaita yhtä selkeänä. Tosin vallanjakojärjestelmissäkin voidaan suurpiirteisesti osoittaa presidenttijohtoista hallitusta tukevat ryhmittymät.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Oikeustiede:oppositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oppositio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg