Oikeustiede:enemmistöhallitus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

enemmistöhallitus

enemmistöhallitus
Definition valtioneuvosto, yleiskielessä Suomen hallitus, jonka ovat sopimuksin perustaneet puolueet, joiden eduskuntaryhmiin kuuluvat kansanedustajat muodostavat enemmistön eduskunnassa.
Explanation Suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä, toisin kuin kaksipuoluejärjestelmissä, yksikään puolue ei vaaleissa saa vaalipiirijakojärjestelmän seurauksena niin monta paikkaa eduskunnassa, eli jäsentään valituksi kansanedustajaksi, että asetettava uusi hallitus voisi tukeutua tähän ryhmittymään siten, että hallitus ja sen yksittäiset jäsenet "nauttisivat eduskunnan luottamusta" parlamentarismin perussäännöksen, perustuslain 3.2 §:n, edellyttämällä tavalla. Enemmistöhallituksen perustaminen vaatii perustuslaissa säänneltyjä hallitusneuvotteluja (PeL 61 §) ja kahden tai useamman puolueen välistä poliittista sopimista yhteistoiminnasta hallituspuolueina sekä sopimista tulevan hallituksen pääministeristä, muista ministereistä, ministeriötehtävien jaosta ja hallituskauden toiminnan yksityiskohtaisesta suunnitelmasta (hallitusohjelma).
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.3.2021: Oikeustiede:enemmistöhallitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:enemmistöhallitus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg