Kielitiede:ulkopaikallissija

From Tieteen termipankki

ulkopaikallissija

ulkopaikallissija
Definition paikallissija, joka konkreettisimmillaan ilmaisee sijaintia entiteetin ulko- tai yläpinnalla tai siirtymistä sellaiselle tai sellaiselta pois
Explanation

Suomen kielessä ulkopaikallissijoja ovat adessiivi, ablatiivi ja allatiivi.

Suomen kielen ulkopaikallissijat ilmaisevat myös sijaintia jonkin läheisyydessä, äärellä tai jollain alueella (merenrannalla, yliopistolla) ja vastaavasti siirtymistä (merenrannalta, yliopistolle). Niitä käytetään myös ihmistenvälisten suhteiden ilmaisemiseen (Minulla on silmälasit, jotka perin mummolta). Ulkopaikallissijoilla voidaan ilmaista myös tilaa ja aikaa (keskiyöllä).
Additional Information

VISK2008 Ulkopaikallissija on yhteisnimitys kolmelle paikallissijalle: adessiiville, ablatiiville ja allatiiville. Konkreettisessa paikallisessa käytössään ne ilmaisevat sijaintia entiteetin ulko- tai yläpinnalla tai siirtymistä sellaiselle tai sellaiselta pois, esim. kupit pöydällä, kiivetä vuorelle, ottaa lasit silmiltään. Niillä ilmaistaan myös sijaintia jonkin tai jonkun läheisyydessä, luona, äärellä tai muuten jossakin alueella vailla selvää kiintopistettä, esim. kioskilla, kirkolla, sekä vastaavasti siirtymistä, esim. koululta, koululle. Elollistarkoitteisten ilmausten ulkopaikallissijoja käytetään ennen kaikkea omistus-, hallinta- ja muiden ihmisten välisten suhteiden ilmaisemiseen, esim. Minulla on kissa, Sain sen vaarilta, Vastasin hänelle. Lisäksi ulkopaikallissijoilla on abstraktimpia tehtäviä esim. tilan ja ajan ilmaisemisessa. (» § 1238–.)

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.5.2022: Kielitiede:ulkopaikallissija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:ulkopaikallissija.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →