Kielitiede:ulkopaikallissija

  Tieteen termipankista

  ulkopaikallissija

  ulkopaikallissija
  Määritelmä paikallissija, joka konkreettisimmillaan ilmaisee sijaintia entiteetin ulko- tai yläpinnalla tai siirtymistä sellaiselle tai sellaiselta pois
  Selite

  Ulkopaikallissijat ovat paikallissijoja, jotka ilmaisevat ensisijaisesti olemista jonkin päällä tai luona, poistumista, jonkin päältä tai luota tai saapumista jonkin päälle tai luokse. Suomen ulkopaikallissijat ovat olosija adessiivi (kato-lla, talo-lla, pöydä-llä, temppeli-llä), erosija ablatiivi (kato-lta, talo-lta, pöydä-ltä, temppeli-ltä) ja tulosija allatiivi (talo-lle, pöydä-lle). Suomen ulkopaikallissijoilla esiintyy myös erilaisia abstraktimpia merkityksiä kuten omistusta tai sen siirtymistä, esimerkiksi minu-lla on auto (adessiivi), minu-lta varastettiin auto (ablatiivi), minu-lle annettiin auto (allatiivi). Adessiivilla ilmaistaan välinettä, esimerkiksi auto-lla, veitse-llä ja ajankohtaa, esimerkiksi aamu-lla, yö-llä.

  Suomen lisäksi uralilaisista kielistä muissa itämerensuomalaisissa kielissä, esimerkiksi virossa ja vepsässä, sekä unkarissa esiintyy ulkopaikallissijoja. Itämerensuomalaisissa kielissä ulkopaikallissijat ovat semantiikaltaan melko samanlaisia kuin suomessa, mutta unkarissa niillä voi ilmaista vain jonkin luona olemista. Useiden uralilaisten kielten, kuten mordvalaiskielten ja permiläisten kielten, kuvauksissa käytetään historiallisista syistä ulkopaikallissijojen nimityksiä sijoista, jotka eivät ole varsinaisia ulkopaikallissijoja.
  Lisätiedot

  VISK2008 Ulkopaikallissija on yhteisnimitys kolmelle paikallissijalle: adessiiville, ablatiiville ja allatiiville. Konkreettisessa paikallisessa käytössään ne ilmaisevat sijaintia entiteetin ulko- tai yläpinnalla tai siirtymistä sellaiselle tai sellaiselta pois, esim. kupit pöydällä, kiivetä vuorelle, ottaa lasit silmiltään. Niillä ilmaistaan myös sijaintia jonkin tai jonkun läheisyydessä, luona, äärellä tai muuten jossakin alueella vailla selvää kiintopistettä, esim. kioskilla, kirkolla, sekä vastaavasti siirtymistä, esim. koululta, koululle. Elollistarkoitteisten ilmausten ulkopaikallissijoja käytetään ennen kaikkea omistus-, hallinta- ja muiden ihmisten välisten suhteiden ilmaisemiseen, esim. Minulla on kissa, Sain sen vaarilta, Vastasin hänelle. Lisäksi ulkopaikallissijoilla on abstraktimpia tehtäviä esim. tilan ja ajan ilmaisemisessa. (» § 1238–.)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  BartensR1999, BartensR2000, CreisselsD2011, GrünthalR2015, Kenesi&Szécsényi2022, MetslangH2022

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 3.12.2023: Kielitiede:ulkopaikallissija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:ulkopaikallissija.)