Oikeustiede:valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus)
valtioneuvosto
valtioneuvosto |
Valtioneuvosto käsittää pääministerin ja ministerien sekä laillisuusvalvontaan rajautuvassa merkityksessä valtioneuvoston oikeuskanslerin muodostaman kollegion, joka toimii nimikkeellä valtioneuvoston yleisistunto. Laajemmassa merkityksessä valtioneuvostolla tarkoitetaan valtioneuvoston yleisistunnon ja ministeriöiden yhteisesti muodostamaa hallitus- ja hallintoasioiden päätöksentekorakennetta ja toimivaltuuksia. Valtioneuvosto panee eduskunnan ja tasavallan presidentin päätökset täytäntöön.
Perustuslain (PeL) 65 §:ssä säädetään valtioneuvostolle hallitusasioihin rinnasteisiksi hallintoasiat. Valtiosääntöoikeudellisesti hallitusvaltaa ja sen osa-aluetta "rinnasteiset hallintoasiat" voidaan luonnehtia pääpiirteisesti valtiovallan kolmijako-opin periaatteiden mukaan valtiollisen vallan käyttämiseksi hallitusvallan alalla ja lisäksi myös hallintoasioissa.
PeL 65 §:n säännöksissä valtioneuvoston tehtävät ymmärretään vuoden 2000 perustuslakia edeltäneeseen tapaan laajamerkityksisesti yleisistunnossa kollegisesti ja ministeriössä ministerijohtoisesti ratkaistavien asioiden kokonaisuutena (HE 184/1992). Pykälä määrittelee valtioneuvoston tehtävät mutta ei sitä, miten niitä koskeva ratkaisuvalta jakaantuu valtioneuvoston yleisistunnon ja ministeriöiden välillä (PeL 67 §).Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- eduskunta
- hallituksen iltakoulu
- ministeri
- ministeriö
- pääministeri
- tasavallan presidentti
- valtioneuvosto (hallinto-oikeus)
- valtioneuvoston oikeuskansleri
- valtioneuvoston ratkaisuehdotus tasavallan presidentille
- valtioneuvoston valiokunnat
- valtioneuvoston yleisistunto
- valtiovallan kolmijako-oppi
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus).)