Oikeustiede:supistettu perustuslainsäätämisjärjestys
supistettu perustuslainsäätämisjärjestys
supistettu perustuslainsäätämisjärjestys |
Perustuslain muutos säädetään tavallisista laeista poikkeavassa säätämisjärjestyksessä. Perustuslainsäätämismenettelyjä on kaksi. Joko laki hyväksytään lepäämään yksinkertaisella enemmistöllä ja hyväksytään vaalien jälkeen 2/3 enemmistöllä, tai se jo ensimmäisessä vaiheessa julistetaan kiireelliseksi 5/6 enemmistöllä annetuista äänistä ja sen jälkeen lopullisesti 2/3 enemmistöllä siirtämättä lakia vaalien jälkeiseen käsittelyyn.
Kansainvälisten sopimusten l. valtiosopimusten sisältäessä ajoittain perustuslain kanssa ristiriidassa olevia artikloja, so. perustuslain termein voimaansaattamislaki "koskee perustuslakia" (PeL 95.2§), voimaansaattamisessa käytetään supistettua perustuslainsäätämisjärjestystä. Alkuperäisenä tämän sääntelyn tavoitteena vuoden 1928 valtiopäiväjärjestyksessä oli välttää se, että eduskunnan pieni vähemmistö voisi estää hallituksen tärkeänä pitämän valtiosopimuksen nopean voimaansaattamisen. Tällaiset voimaansaattamislait ovat poikkeuslakeja.
On huomattava, että perustuslain 95 §:ssä säädetään Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivaltaa EU:lle, muulle kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle siirtävän tavallisen lain hyväksymisestä 2/3 enemmistöllä. Tällöin ei kuitenkaan ole kysymyksessä poikkeuslaki eikä supistettu perustuslainsäätämisjärjestys.
Jos EU:n direktiivi sisältää perustuslaista poikkeavia sääntelyitä l. koskee perustuslakia, direktiivin täytäntöönpaneva lakiehdotus käsitellään normaalissa perustuslain säätämisjärjestyksessä.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- blankettisäädökset
- kansainvälinen velvoite
- lainsäätämismenettely (valtiosääntöoikeus)
- monismi valtiosopimusoikeudessa
- määräenemmistö- ja määrävähemmistösäännökset
- perustuslaki
- poikkeuslaki
- tilapäinen poikkeus perusoikeuksista
- valtiosuvereenisuus
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.9.2024: Oikeustiede:supistettu perustuslainsäätämisjärjestys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:supistettu perustuslainsäätämisjärjestys.)