Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

monismi valtiosopimusoikeudessa

monismi valtiosopimusoikeudessa
Definition päättelytapa, jonka mukaan kansainvälinen oikeus ja valtion sisäinen oikeusjärjestelmä ovat molemmat osa samaa yhtenäistä oikeusjärjestystä, joten kansainvälisoikeudelliseen velvoitteeseen, yleensä valtiosopimukseen kuuluvaa oikeussääntöä ei saateta kansallisesti voimaan lainsäädäntötoimin
Explanation

Suomen valtiosääntö soveltaa päättelyperiaatetta dualismista valtiosopimusoikeudessa silloin, kun kysymys on tavanomaisista valtiosopimuksista.

EU:n puitteissa päätettyihin oikeussääntöihin (EU-lainsäädäntö) sovelletaan klassisen valtiosopimusoikeuden monismiperiaatetta muistuttavaa päättelysääntöä, joka perustuu suoraan EU-oikeuteen. EU:n asetukset ovat sellaisenaan voimassaolevaa oikeutta Suomessa. Direktiivit sen sijaan eräänlaisina sitovina lainsäädäntömalleina implementoidaan eli täytäntöönpannaan kansallisin säädöksin laeilla ja asetuksilla. Niitä ei kuitenkaan pidetä voimaansaattamissäädöksinä dualistisen ajattelutavan mukaan.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2022: Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg