Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa

    Tieteen termipankista

    monismi valtiosopimusoikeudessa

    monismi valtiosopimusoikeudessa
    Määritelmä päättelytapa, jonka mukaan kansainvälinen oikeus ja valtion sisäinen oikeusjärjestelmä ovat molemmat osa samaa yhtenäistä oikeusjärjestystä, joten kansainvälisoikeudelliseen velvoitteeseen, yleensä valtiosopimukseen kuuluvaa oikeussääntöä ei saateta kansallisesti voimaan lainsäädäntötoimin
    Selite

    Suomen valtiosääntö soveltaa päättelyperiaatetta dualismista valtiosopimusoikeudessa silloin, kun kysymys on tavanomaisista valtiosopimuksista.

    EU:n puitteissa päätettyihin oikeussääntöihin (EU-lainsäädäntö) sovelletaan klassisen valtiosopimusoikeuden monismiperiaatetta muistuttavaa päättelysääntöä, joka perustuu suoraan EU-oikeuteen. EU:n asetukset ovat sellaisenaan voimassaolevaa oikeutta Suomessa. Direktiivit sen sijaan eräänlaisina sitovina lainsäädäntömalleina implementoidaan eli täytäntöönpannaan kansallisin säädöksin laeilla ja asetuksilla. Niitä ei kuitenkaan pidetä voimaansaattamissäädöksinä dualistisen ajattelutavan mukaan.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 8.9.2024: Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:monismi valtiosopimusoikeudessa.)