Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen

liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen
Definition jommankumman sopijapuolen ilmoitus vastapuolelle siitä, että vuokrasopimus päättyy
Explanation

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee kysymykseen liikehuoneiston vuokrassa vain sopimuksen ollessa voimassa toistaiseksi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi, jolla sopimus saadaan päättymään irtisanomisajan kuluttua.

Toistaiseksi voimassa oleva liikehuoneiston vuokrasopimus ei pääty automaattisesti jonkin ajan kuluttua tai tapahtuman satuttua. Se päättyy, kun sopimus irtisanotaan. Lähtökohtana on yleinen periaate, jonka mukaan toistaiseksi voimassa olevissa sopimussuhteissa vallitsee irtisanomisvapaus riippumatta siitä, kumpi osapuoli irtisanoo sopimuksen. Sopijapuoli, joka haluaa vapautua sopimuksesta, ilmoittaa siitä vastapuolelle irtisanomisilmoituksella eli irtisanoo sopimuksen. Kumpikin sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen haluamanaan ajankohtana. Irtisanominen ei edellytä erityistä oikeudellista perustetta, ellei toisin ole säädetty tai sovittu, eikä vastapuolen hyväksyntää. Se on yleisen periaatteen mukaisesti yksipuolinen oikeustoimi, joka johtaa sopimuksen päättymiseen. Vuokralaista suojataan asiatonta irtisanomista vastaan oikeudella vaatia irtisanomisen julistamista tehottomaksi ja oikeudella vahingonkorvaukseen (irtisanomissuoja).

Irtisanominen on vapaamuotoinen oikeustoimi, ellei toisin ole säädetty tai sovittu. Irtisanomista ei ole yleisellä tavalla säännelty, mutta vuokraa koskevissa laeissa sääntely on yleistä. Sen laajuus vaihtelee vuokratyypin mukaan. Laajinta sääntely on asuinhuoneiston vuokrassa. Myös liikehuoneiston vuokrassa on säädetty irtisanomisilmoituksesta ja sen toimittamisesta vastapuolelle.

Määräaikainen liikehuoneiston vuokrasopimus on irtisanottavissa, kun vuokralainen kuolee eikä kuolinpesä halua jatkaa vuokrasuhdetta (lain 38 §:n 1 mom.).
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kanerva&Kuhanen2011, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.6.2021: Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →