Oikeustiede:irtisanomissuoja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

irtisanomissuoja

irtisanomissuoja
Definition irtisanomissuoja tarkoittaa sitä, että työnantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen ainoastaan laissa säädetyllä asiallisella ja painavalla syyllä
Explanation Laissa on säännelty tyyppitilanteet, joissa työsopimus voidaan irtisanoa. Nämä ovat individuaaliperusteilla ja kollektiiviperusteilla suoritetut irtisanomiset. Päättämissuoja on pakottavaa oikeutta. Työnantajan oikeutta päättää työsopimus voidaan sopimuksella rajoittaa siten, että hän saa käyttää sitä vain sopimuksessa mainituilla perusteilla. Työntekijän oikeutta irtisanoa työsopimus ei ole laissa tai työehtosopimuksissa rajoitettu eikä laki salli sen rajoittamista. Irtisanomissuoja sisältää myös perusteita, joiden täyttyessä irtisanomista voidaan pitää laittomana. Kiellettyjä irtisanomisperusteita ovat muun muassa sukupuoleen, uskontoon ja ihonväriin liittyvät syyt. Irtisanomissuojaan kuuluvat myös tiettyjen velvoitteiden täyttäminen ennen irtisanomista ja laissa säädettyjen menettelytapojen noudattaminen irtisanomista toimitettaessa.
Additional Information
Kirjoittaja: Seppo Koskinen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2021: Oikeustiede:irtisanomissuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:irtisanomissuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →