Oikeustiede:vuokrasopimuksen irtisanominen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vuokrasopimuksen irtisanominen

vuokrasopimuksen irtisanominen
Definition Vuokrasopimuksen irtisanominen tarkoittaa sopijapuolelle tehtyä ilmoitusta sopimuksen päättymisestä. Irtisanomisaika tarkoittaa aikaa, jonka kuluttua vuokrasopimus päättyy irtisanomisen seurauksena. Aika alkaa kulua, ellei toisin ole sovittu tai säädetty, siitä, kun irtisanojan vastapuoli on saanut tiedon irtisanomisesta.
Explanation Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus lopetetaan irtisanomalla sopimus. Vuokrasopimukset eroavat päättymisen osalta toisistaan. Irtaimen vuokraa ei juuri ole säännelty, kun taas asuinhuoneistoa, liikehuoneistoa ja maanvuokraa koskevissa laeissa on määräyksiä vuokrasopimuksen irtisanomisesta, maanvuokrassa tosin vain muun maanvuokran osalta. Säännösten sisältö vaihtelee sen mukaan, irtisanooko vuokralainen vai vuokranantajan sopimuksen päättymään. Irtisanomisrajoitukset koskevat yleensä vain vuokranantajan toimittamaa irtisanomista.

Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomisen toimittamisesta vastapuolen tietoon. Irtisanomisajan alkamisesta on voitu myös säätää. Esimerkiksi asuinhuoneistojen osalta irtisanomisaika lasketaan aina sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana vuokrasopimus on irtisanottu. Tästä seuraa, että vuokratut huoneistot yleensä vapautuvat niin, että uusi vuokralainen pääsee asumaan välittömästi edellisen vuokrasuhteen päättymisen jälkeen. Asuinhuoneiston, liikehuoneiston ja maan vuokrasopimuksen irtisanomisesta on termipankissa omat hakusanansa.

Jos toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomista ei ole säännelty, noudatetaan yleisiä periaatteita. Sopimus on kummankin osapuolen irtisanottavissa. Irtisanomisaika on kohtuullinen aika. Se voi vaihdella sopimuksen laadusta ja osapuolten tarpeista johtuen. Viime kädessä irtisanomisajan kohtuullisuuden arvioi tuomioistuin.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2021: Oikeustiede:vuokrasopimuksen irtisanominen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuokrasopimuksen irtisanominen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →