Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

liikehuoneiston vuokrasopimus

liikehuoneiston vuokrasopimus
Definition sopimus, jolla vuokralainen ja vuokranantaja sopivat keskinäisen vuokrasuhteensa ehdoista
Explanation Liikehuoneiston vuokrasopimuksella vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle liikehuoneiston käyttöoikeuden. Osapuolten välille syntyy vuokrasuhde, jonka sisältö määräytyy sopimusehtojen lisäksi liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain (482/1995) ja muiden liikehuoneiston vuokraan sovellettavien säännösten, tavanomaisen oikeuden, yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden ja osapuolten välisten käytäntöjen perusteella.

Liikehuoneiston vuokrauksesta annettu laki on suppeampi kuin asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki. Siinä on 68 §:ää. Sen säännöksistä saa vuokrasopimuksessa poiketa, jos laissa ei ole toisin säädetty tai jos poikkeamista ole muutoin katsottava kielletyksi (lain 2 §). Myös jälkimmäisellä vaihtoehdolla on käytännön merkitystä. Pakottavista säännöksistä ks. Laajempi kuvaus.

Jos jokin asia on jäänyt sopimuksessa sopimatta, sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain säännöksiä. Jos esimerkiksi vuokran eräpäivää ei ole sovittu, vuokra on maksettava liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 27 §:n mukaisesti viimeistään toisena päivänä vuokranmaksukauden alusta lukien. Vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi, ellei toisin ole sovittu. Maksupäivä lain mukaan on siten kuukauden 2. päivä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2003, HE304/1994, Kanerva&Kuhanen2013, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikehuoneiston vuokrasopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →