Oikeustiede:maanvuokrasopimuksen irtisanominen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

maanvuokrasopimuksen irtisanominen

maanvuokrasopimuksen irtisanominen
Definition jommankumman sopijapuolen ilmoitus vastapuolelle siitä, että vuokrasopimus päättyy
Explanation Irtisanominen tulee yleensä kyseeseen vain toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa, mutta se on säädetty erikseen mahdolliseksi joskus myös määräaikaisissa sopimuksissa. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi, jolla sopimus saadaan päättymään irtisanomisajan kuluttua.

Toistaiseksi voimassa oleva maanvuokrasopimus ei pääty automaattisesti jonkin ajan kuluttua tai tapahtuman satuttua. Lähtökohtana on yleinen periaate, että toistaiseksi voimassa olevissa sopimussuhteissa vallitsee irtisanomisvapaus. Sopimus on voimassa, ellei sitä irtisanota. Maanvuokrassa on kuitenkin otettava huomioon erilaisia maanvuokrasopimuksia koskevat erot. Jotkut maanvuokrasopimukset on säädetty määräaikaisiksi, jolloin irtisanominen tulee kyseeseen vain, jos siitä on erikseen säädetty. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen osapuoli, joka haluaa vapautua sopimuksesta, ilmoittaa siitä vastapuolelle eli irtisanoo sopimuksen. Kumpikin sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen haluamanaan ajankohtana. Irtisanominen ei edellytä erityistä oikeudellista perustetta, ellei toisin ole säädetty tai sovittu, eikä vastapuolen hyväksyntää. Se on maanvuokrassakin yleisen periaatteen mukaisesti yksipuolinen oikeustoimi, joka johtaa sopimuksen päättymiseen vastapuolen.

Irtisanomista ei ole yleissitovasti säännelty, mutta vuokraa koskevissa laeissa sääntely on yleistä. Maanvuokralain (MVL) 23 §:ssä säädetään irtisanomismenettelystä. Säännös on pakottava. Sen 5 momentin mukaan irtisanominen on tehoton, jos sitä ei ole suoritettu MVL 23 §:ssä säädetyllä tavalla. Määräaikaisen maanvuokrasopimuksen saa irtisanoa vain maanvuokralaissa säädetyllä perusteella (MVL 4 §). Sopimukseen ei irtisanomisperusteita ei saa lisätä muissa maanvuokrasopimuksissa kuin rakennetun viljelmän ja maatalousmaan vuokrassa (MVL 4 luku) sekä muussa maanvuokrassa (MVL 5 luku).
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, KartioL1983, KartioL1988, WirilanderJ1993, HE145/2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2021: Oikeustiede:maanvuokrasopimuksen irtisanominen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maanvuokrasopimuksen irtisanominen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →