Oikeustiede:kiinteistö

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kiinteistö

kiinteistö
Definition kiinteistörekisterilain (392/1985) mukaan kiinteistönä rekisteriin merkittävä maa-ja vesialueiden yksikkö
Explanation

Kiinteistörekisterilakiin sisältyvän luettelon mukaan kiinteistöinä merkitään rekisteriin ensinnäkin tilat ja tontit. Lisäksi kiinteistörekisteriin merkitään yleiset alueet, valtion metsämaat, valtion maalle luonnonsuojelulainsäädännön mukaisesti perustetut suojelualueet, yleisiin tarpeisiin erotetut alueet, erilliset vesijätöt sekä yleiset vedet. Kolmiulotteisia kiinteistöjä koskeva hanke on toistaiseksi vasta valmisteilla.

Tilat ovat suurin ja yksityisen vaihdannan kannalta tonttien ohella tärkein kiinteistöjen ryhmä. Kiinteistöyksiköistä useat ovat julkisyhteisöiden omistuksessa. Yleiset alueet omistaa kunta. Ne jäävät vaihdannan ulkopuolelle, eikä niiden omistusoikeutta kirjata lainhuutona. Sama koskee valtiolle kuuluvia kiinteistörekisteriyksiköitä tiloja ja tontteja lukuunottamatta. Määräalan luovuttaminen vaihdannan ulkopuolelle jäävistä kiinteistöistä on kuitenkin mahdollista. Kaikkien valtion omistamien kiinteistöjen (valtion maan) luovuttamista ja vuokraamista on lisäksi rajoitettu lainsäädännöllä.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

Jokela&al2010, s. 25-26, Tepora&al2010, s. 11-24

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:kiinteistö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →