Oikeustiede:kiinteistö

  From Tieteen termipankki

  kiinteistö

  kiinteistö
  Definition kiinteistörekisterilain (392/1985) mukaan kiinteistönä rekisteriin merkittävä maa-ja vesialueiden yksikkö
  Explanation

  Kiinteistörekisterilakiin sisältyvän luettelon mukaan kiinteistöinä merkitään rekisteriin ensinnäkin tilat ja tontit. Lisäksi kiinteistörekisteriin merkitään yleiset alueet, valtion metsämaat, valtion maalle luonnonsuojelulainsäädännön mukaisesti perustetut suojelualueet, yleisiin tarpeisiin erotetut alueet, erilliset vesijätöt sekä yleiset vedet. Kolmiulotteisia kiinteistöjä koskeva hanke on toistaiseksi vasta valmisteilla.

  Tilat ovat suurin ja yksityisen vaihdannan kannalta tonttien ohella tärkein kiinteistöjen ryhmä. Kiinteistöyksiköistä useat ovat julkisyhteisöiden omistuksessa. Yleiset alueet omistaa kunta. Ne jäävät vaihdannan ulkopuolelle, eikä niiden omistusoikeutta kirjata lainhuutona. Sama koskee valtiolle kuuluvia kiinteistörekisteriyksiköitä tiloja ja tontteja lukuunottamatta. Määräalan luovuttaminen vaihdannan ulkopuolelle jäävistä kiinteistöistä on kuitenkin mahdollista. Kaikkien valtion omistamien kiinteistöjen (valtion maan) luovuttamista ja vuokraamista on lisäksi rajoitettu lainsäädännöllä.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Leena Kartio

  Related Concepts

  Sources

  Jokela&al2010, s. 25-26, Tepora&al2010, s. 11-24

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Oikeustiede:kiinteistö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistö.)