Oikeustiede:tontti

  From Tieteen termipankki

  tontti

  tontti
  Definition

  Kiinteistönmuodostamislain 2 §:ssä määritetään tontiksi sitovan tonttijaon mukaisesti muodostettu kiinteistö, joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Pietilän määrittelyn mukaan kysymys on tällöin rekisteritontista, jollaisia voidaan muodostaa vain asemakaavassa määrättyyn rakennuskortteliin sitovan tonttijaon alueella. Kaavatontti puolestaan on asemakaavan ja sitovan tonttijaon mukainen tontti, jota ei vielä ole muodostettu kiinteistörekisteriin merkityksi rekisteritontiksi eli KML 2 §:n 3 kohdassa tarkoitetuksi tontiksi.

  Kiinteistönmuodostamis- ja kiinteistörekisterilaeissa olevien täsmällisten säännösten tarkoittama tontti on eri asia kuin arkikielessä käytetty tontin käsite, joka liittyy niin rakennuspaikkaan maaseudulla kuin korttelissa olevaan rakennuspaikkaan myös sitovan tonttijaon alueen ulkopuolella. Kiinteistönmuodostamislain uusjakoa koskevassa sääntelyssä käytetään kuitenkin nykyisin jakolaissa (604/1951) olleen tontin asemesta talouskeskuksen ja rakennuspaikan käsitteitä.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Markku Markkula

  Related Concepts

  Sources

  HolloE2006, s. 92-95, HyvönenV1998, s. 124-131, LeväinenK1995, PietiläJ1969, s. 1-5

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Oikeustiede:tontti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tontti.)