Oikeustiede:tontti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tontti

tontti
Definition

Kiinteistönmuodostamislain 2 §:ssä määritetään tontiksi sitovan tonttijaon mukaisesti muodostettu kiinteistö, joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Pietilän määrittelyn mukaan kysymys on tällöin rekisteritontista, jollaisia voidaan muodostaa vain asemakaavassa määrättyyn rakennuskortteliin sitovan tonttijaon alueella. Kaavatontti puolestaan on asemakaavan ja sitovan tonttijaon mukainen tontti, jota ei vielä ole muodostettu kiinteistörekisteriin merkityksi rekisteritontiksi eli KML 2 §:n 3 kohdassa tarkoitetuksi tontiksi.

Kiinteistönmuodostamis- ja kiinteistörekisterilaeissa olevien täsmällisten säännösten tarkoittama tontti on eri asia kuin arkikielessä käytetty tontin käsite, joka liittyy niin rakennuspaikkaan maaseudulla kuin korttelissa olevaan rakennuspaikkaan myös sitovan tonttijaon alueen ulkopuolella. Kiinteistönmuodostamislain uusjakoa koskevassa sääntelyssä käytetään kuitenkin nykyisin jakolaissa (604/1951) olleen tontin asemesta talouskeskuksen ja rakennuspaikan käsitteitä.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Markkula

Related Concepts

Sources

HolloE2006, s. 92-95, HyvönenV1998, s. 124-131, LeväinenK1995, PietiläJ1969, s. 1-5

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2021: Oikeustiede:tontti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tontti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →