Oikeustiede:kiinteä omaisuus

From Tieteen termipankki

kiinteä omaisuus

kiinteä omaisuus
Definition Varallisuusoikeudet jaetaan kiinteään ja irtaimeen omaisuuteen. Kiinteää omaisuutta ovat omistusoikeus kiinteistöön tai määräalaan sekä omistusoikeutta lähellä olevat oikeudet kiinteistöön tai muuhun maa- tai vesialueeseen.
Explanation

Omistusoikeutta lähellä on esimerkiksi määräosainen yhteisomistusoikeus kiinteistöön, joka on kiinteää omaisuutta. Kiinteää omaisuutta ovat myös kiinteistöihin kohdistuvat vakaat hallintaoikeudet, jotka suurimmaksi osaksi ovat jääneet historiaan.

Katsottaessa oikeus kiinteäksi omaisuudeksi halutaan ilmaista, että siitä määrättäessä tulevat sovellettaviksi oikeutemme kiinteää omaisuutta koskevat normit. Niihin kuuluu esimerkiksi maakaaren (540/1995) kiinteistönkaupan muotoa koskeva säännös. Oikeutemme tuntee myös säännöksiä, jotka rajoittavat kiinteän omaisuuden luovutus- tai saantokelpoisuutta. Kiinteän omaisuuden erityisasema irtaimeen omaisuuteen nähden perustuu maapohjan tärkeään merkitykseen sananmukaisesti kaiken toiminnan pohjana.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

KartioL2001, s. 115-117, Saarnilehto&al2012, s. 770

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2022: Oikeustiede:kiinteä omaisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteä omaisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →