Oikeustiede:alueellinen valtamonopoli
alueellinen valtamonopoli
alueellinen valtamonopoli |
Perustuslain 1 §:n mukaan Suomi on täysivaltainen eli kansainvälisen oikeuden termein suvereeni valtio. Suvereniteettikäsite on tapana jakaa sisäiseen ja ulkoiseen valtiosuvereniteettiin. Termi ulkoinen suvereniteetti viittaa niihin kansainvälisoikeudellisiin sääntöihin, jotka liittyvät valtion asemaan valtioyhteisössä eli suhteissa muihin valtioihin ja niiden perustamiin kansainvälisiin järjestöihin.
Sisäinen valtiosuvereenisuus viittaa valtion yksinoikeuteen, eräänlaiseen monopoliin julkisen vallan käyttämisessä valtion omien toimielinten, kuten ylimpien valtioelinten viranomaistoimenpitein ja -päätöksin valtion rajojen määrittämällä alueella.
Valtio voi rajoittaa sisäistä suvereniteettiaan esimerkiksi valtiosopimuksin l. kansainvälisin velvoittein, joilla vieraan valtion tai kansainvälisen järjestön toimielimille tai virkamiehille annetaan viranomaistoimivaltuuksia valtion alueella.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- Euroopan poliisivirasto (EUROPOL)
- Euroopan unioni
- Euroopan unionin toimielin- ja päätöksentekojärjestelmä
- eurooppaoikeus
- hallitusten välinen järjestö
- kansainvälinen järjestö
- kansainvälinen oikeus
- kansainvälinen velvoite
- Schengenin sopimus
- sisäinen valtiosuvereniteetti
- suvereniteettirajoitusten säätäminen
- toimivalta kansainvälisissä asioissa
- ulkoinen suvereniteetti
- viranomainen
- virkamies
- virkamieshallintoperiaate
- yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa
- ylikansallinen toimivalta
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:alueellinen valtamonopoli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alueellinen valtamonopoli.)