Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta

From Tieteen termipankki

ylikansallinen toimivalta

ylikansallinen toimivalta
ylikansallinen kompetenssi
Definition kansainväliselle järjestölle kuuluva valta tehdä jäseniään sitovia päätöksiä
Explanation

Kansainvälisen järjestön toimivalta määrää ne toimet, joihin järjestö voi ryhtyä kansainvälisen ja kansallisen oikeuskelpoisuutensa rajoissa. Mikäli järjestön peruskirjassa ei ole määräyksiä sen sopimuksentekovaltuuksista, valtuudet määräytyvät järjestön tehtävien mukaan. Kansainvälisten järjestöjen implisiittinen toimivalta on vakiintunut valtiokäytännössä perussopimusten tulkinnan kautta.

Useimpien järjestöjen jäsenet eivät ole halunneet antaa järjestölle ylikansallista toimivaltaa. Mikäli enemmistöpäätökset ovat mahdollisia, ne ovat yleensä luonteeltaan suosituksia. Tämä koskee esimerkiksi YK:n yleiskokouksen päätöksiä lukuun ottamatta tapauksia, joissa on kysymys järjestön jäsenyydestä, budjetista tai sisäisestä hallinnosta. Erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston ja Euroopan unionin päätöksenteossa on kuitenkin ylikansallisia piirteitä.

Käytetyt lähteet: EU:n oikeuden perusteet (2016) https://publications.europa.eu/fi/web/general-publications/publications
Additional Information
Kirjoittajat: Erkki Kourula ja Tarja Långström

Related Concepts

Sources

Chesterman&al(toim.)2016, LeismaI(toim.)2009, Simma&al(toim.)2012, McCormickJ2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →