Kielitiede:perlatiivi

    Tieteen termipankista

    perlatiivi

    perlatiivi (luo nimityssivu)
    Määritelmä Paikallisuutta ilmaiseva elementti, esimerkiksi sija, joka tyypillisesti ilmaisee jotakin pitkin tai jonkin kautta kulkemista.
    Selite

    Perlatiivi on paikallissija, tarkemmin sanottuna väyläsija (vrt. olosija, erosija, tulosija). Se ilmaisee ensisijaisesti mitä pitkin tai minkä kautta toiminta tapahtuu. Perlatiivi on todennäköisesti käytetyin väyläsijan nimitys kielitieteessä, mutta sitä ei käytetä uralistiikassa. Perlatiivi esiintyy esimerkiksi australialaisen wambayan, Salomonsaarilla puhutun papualaiskieli lavukaleven sekä Boliviassa puhutun pano-takanalaisen kielen ese ejjan kuvauksissa. Viimeksi mainituissa sitä käytetään kuitenkin väylää ilmaisevasta postpositiosta.

    Perlatiivi esiintyy myös laajemmassa käytössä kuin pelkkänä sijan nimityksenä. Joissain tutkimustraditioissa tehdään ero perlatiivin, prolatiivin ja sekutiivin välillä siten, että perlatiivi ilmaisee, mitä pitkin liike tapahtuu, kun liike tapahtuu kaksi- tai kolmiulotteista tarkoitetta pitkin prolatiivi, minkä ohi liike tapahtuu ja sekutiivi mitä pitkin liike tapahtuu, kun liike tapahtuu pitkänomaista tarkoitetta pitkin. Tällöin perlatiivi viittaa mihin tahansa paikallisuutta ilmaisevaan elementtiin, esimerkiksi sijaan, partikkeliin tai adpositioon, joka ilmaisee kyseistä suhdetta. Yleensä näillä termeillä sekä termeillä prosekutiivi ja translatiivi (väyläsija) viitataan kuitenkin semantiikaltaan käytännössä identtisiin sijoihin, ja termin valintaa ohjaa pääasiassa kyseisen kielen tutkimustraditio. Joissain tapauksissa vaihtelua esiintyy myös tutkimustradition sisällä.

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    CreisselsD2011, HagègeC2010, HaspelmathM2011, NordlingerR1998, TerrilA2003, VuillermetM2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:perlatiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:perlatiivi.)