Oikeustiede:kontradiktorinen periaate
kontradiktorinen periaate
kontradiktorinen periaate |
Laajemmassa mielessä kontradiktorisella menettelyllä tarkoitetaan sellaista oikeudenkäyntiä, jossa kaksi asianosaistahoa ovat vastakkain ja jossa noudatetaan käsittelymenetelmää tai akkusatorista menetelmää. Kontradiktorisessa menettelyssä asianosaisilla on tasa-arvoinen mahdollisuus antaa ja saada informaatiota (knowledge of / comment on). Angloamerikkalaisessa oikeudessa käytetäänkin lähinnä kontradiktorista menettelyä tarkoittaen usein ilmaisua aseiden yhtäläisyys (equality of arms). Kontradiktorisen prosessin vastakohta on inkvisitorinen menetelmä, jossa asianosainen on vain tutkinnan kohde.
Siviiliprosessissa kontradiktorisen periaatteen toteutumiseksi yleensä riittää, että kummallekin asianosaiselle on varattu tilaisuus tulla kuulluksi. Rikosprosessissa puolestaan syytettyä on yleensä ehdottomasti kuultava. Tämä ero johtuu rikosasioissa noudatettavasta voimakkaammasta pyrkimisestä aineelliseen totuuteen (ks. aineellisen totuuden periaate) ja syytetyn oikeusturvan tehostamisesta.
Kontradiktorisella periaatteella on keskeinen merkitys myös hakemuslainkäytössä, hallintolainkäytössä, välimiesmenettelyssä ja ulosotossa. Kun ulosotossa on pyrittävä tuomion tehokkaaseen ja nopeaan täytäntöönpanoon, ei kontradiktorinen periaate ole siinä yhtä ehdoton kuin tuomioistuinmenettelyssä.Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- aineellisen totuuden periaate
- akkusatorinen menetelmä
- inkvisitorinen menetelmä
- käsittelymenetelmä
- oikeusturva (prosessioikeus)
- prosessiperiaatteet
- rikosprosessi
- siviiliprosessi
Käytetyt lähteet
ErvoL2005, JokelaA2005, jakso 5.4, VirolainenJ2012, s. 127-138
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:kontradiktorinen periaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kontradiktorinen periaate.)