Oikeustiede:siviiliprosessi

  Tieteen termipankista

  siviiliprosessi

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  siviiliprosessi
  riita-asian oikeudenkäynti
  Määritelmä oikeudenkäynti, jossa annetaan oikeussuojaa yksityisoikeudellisista oikeussuhteista aiheutuneissa oikeudenloukkauksissa ja riitaisuuksissa (riita-asian oikeudenkäynti) sekä tällaisia oikeudenkäyntejä sääntelevä oikeudenala; laajemmassa merkityksessä myös hakemuslainkäyttö
  Selite

  Siviiliprosessilla tarkoitetaan oikeudenkäyntiä, jossa annetaan oikeussuojaa yksityisoikeudellisista oikeussuhteista aiheutuneissa oikeudenloukkauksissa ja riitaisuuksissa. Sanalla siviiliprosessi tarkoitetaan sekä yksittäisiä riita-asioiden oikeudenkäyntejä että sitä oikeussääntöjen kokonaisuutta (oikeudenalaa), joka näitä oikeudenkäyntejä sääntelee.

  Siviiliprosessiin luetaan kuuluvaksi myös ns. hakemusasiat, jotka käsitellään yleisissä tuomioistuimissa. Nämä asiat eivät välttämättä ole riitaisia eikä niissä ole aina tapahtunut oikeudenloukkausta, mutta ne vaativat muusta syystä tuomioistuimen vahvistuksen (esim. avioero, velkajärjestely).
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Johanna Niemi

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  FrändeD&al2012, JokelaA2005, HavansiE2007

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Oikeustiede:siviiliprosessi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:siviiliprosessi.)