Oikeustiede:siviiliprosessi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

siviiliprosessi

siviiliprosessi
riita-asian oikeudenkäynti
Definition oikeudenkäynti, jossa annetaan oikeussuojaa yksityisoikeudellisista oikeussuhteista aiheutuneissa oikeudenloukkauksissa ja riitaisuuksissa (riita-asian oikeudenkäynti) sekä tällaisia oikeudenkäyntejä sääntelevä oikeudenala; laajemmassa merkityksessä myös hakemuslainkäyttö
Explanation

Siviiliprosessilla tarkoitetaan oikeudenkäyntiä, jossa annetaan oikeussuojaa yksityisoikeudellisista oikeussuhteista aiheutuneissa oikeudenloukkauksissa ja riitaisuuksissa. Sanalla siviiliprosessi tarkoitetaan sekä yksittäisiä riita-asioiden oikeudenkäyntejä että sitä oikeussääntöjen kokonaisuutta (oikeudenalaa), joka näitä oikeudenkäyntejä sääntelee.

Siviiliprosessiin luetaan kuuluvaksi myös ns. hakemusasiat, jotka käsitellään yleisissä tuomioistuimissa. Nämä asiat eivät välttämättä ole riitaisia eikä niissä ole aina tapahtunut oikeudenloukkausta, mutta ne vaativat muusta syystä tuomioistuimen vahvistuksen (esim. avioero, velkajärjestely).
Additional Information
Kirjoittaja: Johanna Niemi

Related Concepts

Sources

FrändeD&al2012, JokelaA2005, HavansiE2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Oikeustiede:siviiliprosessi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:siviiliprosessi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →