Oikeustiede:oikeusturva (prosessioikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeusturva

oikeusturva
Definition oikeusjärjestyksen henkilöille ja heidän oikeuksilleen antama suoja oikeudenloukkauksia vastaan
Explanation

Oikeusturvan käsitteellä viitataan niin ratkaisujen muodolliseen lainmukaisuuteen ja ennustettavuuteen kuin sisällölliseen oikeellisuuteen ja kohtuullisuuteen. Oikeusturva prosessioikeudellisesta näkökulmasta toteutuu silloin, kun asianosainen tuomioistuimen tai muun asiaa käsittelevän instanssin määrämuotoisessa menettelyssä pääsee oikeuksiinsa eli saa asiassaan todellista olotilaa vastaavan aineellisen lainsäädännön mukaisen ratkaisun.

Laajassa merkityksessä oikeusturvalla tarkoitetaan samaa kuin oikeussuojalla. Pelkästään muodollista oikeusturvavaatimusta on kutsuttu myös oikeusvarmuudeksi.

Hyvän oikeusturvan perusedellytys on, että voimassa olevat lakimme ovat oikeudenmukaisia, kattavia ja ajan tasalla sekä vastaavat yleisesti hyväksyttyjä oikeuskäsityksiä. Edelleen niitä soveltavien ihmisten eli lainkäytössä lähinnä tuomarien, syyttäjien ja asianajajien sekä esitutkinta- ja ulosottoviranomaisten tulee olla ammattitaitoisia ja oikeamielisiä.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, s. 362-370, JokelaA1990

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:oikeusturva (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusturva (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →