Oikeustiede:prosessiperiaatteet

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

prosessiperiaatteet

prosessiperiaatteet
Definition oikeusperiaatteita, jotka koskevat lainkäyttöä, erityisesti oikeudenkäyntimenettelyä, ja joilla pyritään turvaamaan prosessin tavoitteena oleva aineellisesti oikea lopputulos tarkoituksenmukaisella ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellyttämällä tavalla
Explanation

Prosessiperiaatteita sovelletaan osittain myös esitutkinnassa ja täytäntöönpanossa. Kyseiset periaatteet voivat luonnollisesti olla ilmentymiä jostakin yleisemmästä, koko oikeusjärjestelmää koskevasta periaatteesta.

Oikeusperiaatteilla on tärkeä merkitys oikeustieteessä. Ne muodostavat oikeusjärjestyksen keskeisen ajatussisällön. Niitä voidaan käyttää apuna silloin, kun normit ovat ristiriitaisia tai aukollisia. Tämä koskee myös prosessioikeutta. Lisäksi keskeisten prosessiperiaatteiden tunteminen auttaa oikeusjärjestelmämme ymmärtämistä ja hahmottamista.

Vanhemmissa prosessioikeuden oppikirjoissa on ulkomaisten esikuvien mukaisesti ollut tapana puhua prosessioikeuden ns. johtavista periaatteista. Selkeämpiä ilmaisuja nykykielessä ovat prosessioikeuden pääperiaatteet tai keskeiset periaatteet.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, s. 426-431, JokelaA2005, s. 69-75, LinnaT2012, s. 14-27, FrändeD&al2012, s. 119-234

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:prosessiperiaatteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:prosessiperiaatteet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →