Oikeustiede:vuokra

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vuokra

vuokra
Definition Vuokra on sopimukseen perustuva käyttöoikeus, jonka esineen omistaja tai käyttöoikeuden haltija (vuokranantaja) on luovuttanut vastiketta vastaan toiselle (vuokralainen, vuokramies) määräajaksi tai toistaiseksi. Myös vastiketta kutsutaan vuokraksi.
Explanation Vuokra on rajoitettu esineoikeus, mutta sen perustuminen sopimukseen tuo osapuolten väliseen suhteeseen voimakkaan velvoiteoikeudellisen vaikutuksen. Vuokra eroaa lainasta vastikkeellisuuden osalta.

Vuokra on jaoteltu vuokrakohteen mukaan irtaimen vuokraksi, huoneenvuokraksi ja maanvuokraksi käyttökohteen perusteella. Jaottelu ei välttämättä ole kattava, sillä kauppakaaren 13 luvun 1 §:n mukaan vuokran kohteena voi olla mitä tahansa. Asunnon, liikehuoneiston ja maan vuokrasta on omat lakinsa.

Käyttöoikeuden luovuttaja on usein vuokraesineen omistaja, mutta esimerkiksi vuokrattaessa asunto-osakeyhtiössä olevaa huoneistoa vuokranantaja on osakkeiden omistaja, jolla on oikeus hallita huoneistoa, jonka asunto-osakeyhtiö omistaa. Vuokralainen saa vuokran kohteen hallintaansa. Hallinta on yleensä yksinomaista, mutta ei välttämättä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Oikeustiede:vuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →