Oikeustiede:huoneenvuokra

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

huoneenvuokra

huoneenvuokra
Definition Huoneenvuokra on vuokra, jossa sopimukseen perustuva käyttöoikeus kohdistuu rakennukseen tai sen osaan. Kohteesta käytetään nimitystä huoneisto. Huoneenvuokra on asunnonvuokraa tai liikehuoneiston vuokraa.
Explanation Huoneenvuokra on yleisnimi rakennuksen tai sen osan vuokralle. Rakennuksia ja niissä olevia tiloja käytetään moniin tarkoituksiin. Ne voidaan hankkia käyttöön hankkimalla omistusoikeus tiloihin tai vuokraamalla taikka muutoin sopimalla tilat käyttöön. Vuokrasopimusta tehtäessä erittäin merkittävä seikka on yleensä tilojen tuleva käyttötarkoitus. Sovellettava laki määräytyy kohteen käyttötarkoituksen mukaan.

Rakennus voidaan vuokrata myös niin, että sen alla ja ympärillä oleva maa-alue vuokrataan samalla. Omakotitalon tai teollisuusalueen vuokrassa on usein kyse sekä rakennusten että maa-alueen vuokrasta. Valinta huoneenvuokran ja maanvuokran välillä määräytyy sen mukaan, mikä on maa-alueen itsenäinen merkitys vuokralaiselle. Kyse on maanvuokrasta, jos maa-alueen merkitys on suurempi kuin rakennusten.

Huoneenvuokraan voidaan sisällyttää käyttöoikeuden lisäksi etuuksia, jotka välittömästi liittyvät huoneiston käyttämiseen ja vaikuttavat siihen. Esimerkkinä voidaan mainita oikeus käyttää puhelinta, atk-laitetta, kopiokonetta, skanneria, kylmähuonetta, varastoa, toimisto- ja siivouspalvelut, lämmitys, sähkö ja huoneistoon tuleva vesi. Joskus voi kuitenkin käydä, että tällaisesta lisäedusta sopimista pidetään omana sopimuksenaan. Ratkaisussa KKO 1978 II 20 korkein oikeus katsoi, etteivät huonepuhelimen käyttöoikeus ja siivouspalvelut sisältyneet vuokrasopimukseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Oikeustiede:huoneenvuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:huoneenvuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →