Oikeustiede:velvoitteiden tehosteet/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Velvoitteiden tehosteilla annetaan oikeussuojaa pääasiassa velkojalle turvaamalla velvoitteen luontoissuoritus tai saattamalla velkoja taloudellisesti sopimuksenmukaiseen asemaan kuten vahingonkorvauksessa.

Velvoitteiden tehosteet sisältävät kuitenkin vähimmäistakeita myös velallisen suojaamiseksi. Sopimuksen purulle ja vahingonkorvaukselle asetetaan velallisen suojaamiseksi rajoituksia (ks. purku, vastuunrajoitus). Nämä voivat perustua sosiaalisiin syihin tai velallisen keskeisten oikeushyvien suojaamiseen kuten velallisen henkilökohtaisen vapauden suojaan luontoissuorituksen rajoituksena ja asunnon tai työpaikan suojaan vuokran- tai työnantajan irtisanomisoikeuden rajoituksena. Seuraamusten käyttöä kuluttajaa vastaan rajoitetaan monin tavoin. Toisaalta sosiaalisella perusteella saatetaan myös laajentaa velkojan purku- tai korvausoikeutta.

Vetäytyminen sopimuksesta positiivisen sopimusedun korvausvelvollisuuksin voi myös olla velalliselle pienempi rasitus kuin sopimuksessa pysyminen. Lisäksi vaikka velkoja saa usein valita eri seuraamusten välillä, yleensä on kuitenkin valittava riittävistä seuraamuksista velallisen kannalta lievin. Velkojan on myös ajoissa ilmoitettava velalliselle seuraamusvaatimuksestaan (reklamaatio, irtisanomisilmoitus).

Sopimusvapauden väärinkäytöksiä vastaan velallista suojataan sopimussidonnaisuuden häiriöinä ilmenevien suoritushäiriöiden oikeusseuraamuksilla eli oikeustoimen pätemättömyydellä ja sopimuksen sovittelulla. Sopimussidonnaisuutta rajoitetaan myös mahdottomuuden ja ylivoimaisen esteen tyyppisillä perusteilla.

Tehosteita oma-apuisesti täytäntöönpantaessa velallista suojataan mm. palkkasaatavan osittaisella kuittauskiellolla (ks. kuittaus), ja palkan ulosmittauksessa sovelletaan velallisen suojaosuutta koskevia ja muita ulosmittausrajoituksia. Laaja-alaista sosiaalisväritteistä velallisen suojaa ilmentävät yksityishenkilön velkajärjestely ja yrityssaneeraus.

Useimmiten velvoitteiden tehosteet edellyttävät osapuolen reaktiota, kuten reklamaatiota tai purku- tai kuittausilmoitusta. Toisinaan seuraamukset kuitenkin toteutuvat automaattisesti, kuten vaaranvastuun siirtyminen velkojalle velkojan viivästyksen vuoksi tai sopimuksen raukeaminen suorituksen mahdottomuuden vuoksi, jos osapuolilla ei ole sopimuksen perusteella toisiaan vastaan vaateita.

Velvoitteiden tehosteita voidaan rajoittaa tai lisätä myös esimerkiksi kolmannen henkilön oikeuksien suojaamiseksi (myöhemmän ostajan saantosuoja myyjän purkuoikeuden esteenä) tai julkisen intressin takia (avioliiton este avioeron perusteena). Julkista intressiä ilmentävät seuraamukset kuten kriminalisoinnit ja elinkeino-oikeudelliset hallinnolliset sanktiot voivat toimia myös velvoitteiden tehosteina. Vahingonkorvauksen katsotaan edustavan myös yleisempää vahinkojen ennaltaehkäisyn tavoitetta.