Oikeustiede:saantosuoja

From Tieteen termipankki

saantosuoja

saantosuoja
Definition vilpittömässä mielessä olevan luovutuksensaajan suoja oikeaa omistajaa tai vastaavassa asemassa olevaa sivullista vastaan
Explanation

Saantosuoja estää sivullisasemassa olevaa henkilöä vaatimasta luovutuksen kohdetta itselleen luovutuksensaajan saantoa rasittavan kompetenssivirheen perusteella. Luovuttajalla itsellään ei ole tällaisissa tapauksissa ollut ainakaan kaikin puolin virheetöntä ja lopullista saantoa luovutuksen kohteeseen, mutta tuosta seikasta johtuva puutteellisuus luovutuksensaajan saannossa korjaantuu saantosuojanormin perusteella. Saantosuojasta tämän käsitteen suppeassa merkityksessä ei ole kysymys esimerkiksi silloin, kun jälkimmäistä luovutuksensaajaa (eli sekundusta) suojataan kaksoisluovutuksen yhteydessä ensimmäistä luovutuksensaajaa (eli primusta) vastaan. Myöskään esimerkiksi panttivelkojan suoja oikeaa omistajaa vastaan ei kuulu saantosuojan alaan tämän käsitteen suppeassa merkityksessä. Saantosuojan käsitettä käytetään kuitenkin toisinaan myös mainitunlaisissa yhteyksissä.


Laajimmassa merkityksessä voidaan saantosuojan piiriin lukea myös tapaukset, joissa luovutuksensaajan vastapuolena ei ole oikea omistaja tai vastaavassa asemassa oleva taho vaan jonkin rajoitetumman oikeuden haltija. Tämän tyyppisissä tilanteissa käytetään kuitenkin normaalisti saantosuojan sijasta yleisluonteisempaa käsitettä vilpittömän mielen suoja.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2023: Oikeustiede:saantosuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:saantosuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg