Oikeustiede:mahdottomuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

mahdottomuus

mahdottomuus
Definition tilanne, jossa sopimusta ei voida täyttää luontoissuorituksin joko tosiasiallisen (fyysisen) esteen kuten yksilöidyn sopimuskohteen tuhoutumisen vuoksi (tosiasiallinen mahdottomuus) tai oikeudellisen esteen, esimerkiksi tuontikiellon tai takavarikon vaikutuksesta
Explanation Mahdottomuus voi olla objektiivista tai subjektiivista sen mukaan, estäisikö se kaikkia muitakin kuin tiettyä velallista tekemästä suoritusta, alku- tai jälkiperäiseen sen mukaan, oliko mahdottomuus olemassa jo sopimuksen syntyessä, ohimenevää tai pysyvää sekä kokonais- tai osittaista mahdottomuutta.

Pohjoismaisessa sopimusoikeudessa mahdottomuudelle sinänsä ei yleensä ole annettu muuta merkitystä kuin suorituksen luontoistäytäntöönpanon poisjääminen. Koska oikeusvaikutuksiin vaikuttavat mahdottomuuden syyt, etusija on annettu ylivoimaisen esteen tyyppisille perusteille.

Esimerkiksi alkuperäinen mahdottomuus voi aiheuttaa pätemättömyyden vain, jos osapuoli on salannut sen toiselta tai jos kyseessä on jokin muu lainmukainen pätemättömyysperuste. Sopimus taas raukeaa kokonaan vain, jos velallinen ei ole velvollinen mahdottoman suorituksen surrogaattiin eikä esimerkiksi mahdottomuuden salaamisena tai aiheuttamisena ilmenevän tuottamuksen perusteella vahingonkorvaukseen. Ohimenevän mahdottomuuden seuraamuksena voi olla myös suoritusvelvollisuuden lykkääminen.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Rudanko

Related Concepts

Sources

GodenhielmB1954, s. 37 ja 56, TaxellLE1972, s. 114, 318 ja 418, VihmaV1957

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.9.2020: Oikeustiede:mahdottomuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:mahdottomuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →