Oikeustiede:velkojan viivästys

    Tieteen termipankista

    velkojan viivästys

    velkojan viivästys
    Määritelmä myötävaikutusvelvollisuuden (velkojan velvoitteiden) rikkominen
    Selite

    Saksan vanhassa BGB:ssä ilmaisun saanut oppi velkojan velvoitteista ja velkojan viivästyksestä on aikanaan vaikuttanut pohjoismaiseen sopimusoikeuteen. Tämän opin mukaan myötävaikutusvelvollisuus on olemassa lähinnä velvoitetun osapuolen oman eikä vastapuolen edun vuoksi. Velkojan viivästys ei siten ole varsinainen sopimusrikkomus. Vanhojen skandinaavisten kauppalakien mukaan sopimusrikkomusten keskeiset seuraamukset kuten luontoissuoritus, sopimuksen purku ja positiivisen sopimusedun mukainen vahingonkorvaus eivät tulleet kysymykseen ostajan myötävaikutusvelvollisuuden rikkomisen seuraamuksina.

    Velkojan viivästyksen tärkeimpinä seuraamuksina on pidetty velallisen oikeutta korvaukseen lisäkuluista esimerkiksi sopimuksen kohteen pidentyneen säilytysajan vuoksi, vaaranvastuun siirtymistä velkojalle ja velallisen oikeutta tehdä sopimuksen kohdetta koskeva kompensaatiosopimus kolmannen kanssa. Velkojan viivästyksen on myös arveltu voivan ilmentää osapuolen puuttuvaa kykyä tai halua pysyä sopimuksessa ja tulla arvioitavaksi ennakoituna sopimusrikkomuksena.

    Pohjoismaiseen yhteistyöhön perustuvassa kauppalaissa (355/1987) – kuten yleensäkin pohjoismaisessa sopimusoikeudessa – on pääosin luovuttu velkojan viivästyksen näkökulmasta ja rinnastettu myötävaikutushäiriöt muihin sopimusrikkomuksiin.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja Matti Rudanko

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    PortinG1962, RudankoM1988, RudankoM1989

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Oikeustiede:velkojan viivästys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:velkojan viivästys.)