Oikeustiede:vetäytyminen sopimuksesta

    Tieteen termipankista

    vetäytyminen sopimuksesta | sopimuksen peruuttaminen

    vetäytyminen sopimuksesta
    sopimuksen peruuttaminen
    Määritelmä sopimuksen osapuolen, yleensä luontoissuorituksen velkojan, oman intressinsä vuoksi ilman toisen osapuolen sopimusrikkomusta toteuttama sopimussidonnaisuuden lakkauttaminen
    Selite

    Vetäytymisen perusteena on se, että vetäytyjäosapuolen intressi pysyä sopimuksessa on lakannut, kun esimerkiksi valmistettavan esineen tilaaja ei enää tarvitse esinettä (ks. tilauskauppa). Vetäytyjän intressi ei sinänsä ole riittävä peruste sopimussidonnaisuuden lakkauttamiselle, joten vastapuolen kannalta perusteeton vetäytyminen on yleensä sopimusrikkomus, joka oikeuttaa hänet vaatimaan velvoitteiden tehosteiden soveltamista.

    Sopimusrikkomuksesta ei ole kysymys, jos vetäytymisoikeudesta on sovittu esimerkiksi avointa kauppaa tai rikkojaisrahaa koskevin ehdoin. Toisaalta yleiset sopimussidonnaisuuden tai -vastuun rajoitukset kuten ylivoimainen este, liikavaikeus, mahdottomuus, ja sopimuksen sovittelu määrittävät rajaa sopimussidonnaisuuden ja vetäytymisoikeuden välillä. Vetäytymisoikeutta laajentavat myös kuluttajansuojalain säännökset etämyynnistä. Asuntokaupassa myyjä ei voi vaatia ostotarjouksesta vetäytyvältä ostajalta muuta kuin annetun käsirahan menettämistä, ei siis esimerkiksi kauppahintaa eikä positiivisen sopimusedun korvausta.

    Kun vetäytymistä on pidettävä sopimusrikkomuksena, toisella osapuolella on oikeus velvoitteiden tehosteisiin kuten sopimuksen purkuun ja siihen liittyvään positiivisen sopimusedun mukaiseen vahingonkorvaukseen. Vahingonkorvauksesta vähennetään kuitenkin eduntasoituksena ne kulut, jotka vastapuolelta ovat säästyneet, ja ne ansiot, joiden hankkiminen on hänelle käynyt mahdolliseksi vetäytymisen johdosta. Vahingon rajoittamista koskevan velvollisuuden vuoksi on toisinaan vähennettävä myös laiminlyödyt ansaintamahdollisuudet.

    Vähennysten vuoksi perusteetonkin vetäytyminen voi olla sopimuksessa pysymistä edullisempi vaihtoehto. Vastapuolella on tosin periaatteellinen oikeus pysyä vetäytymisilmoituksesta huolimatta sopimuksessa ja vaatia vastasuoritusta, joka on tehtävä vähentämättömänä toisin kuin purkuun liittyvä vahingonkorvaus. Käytännössä oikeutta pysyä sopimuksessa ei kuitenkaan ole, ainakaan jos vetäytyjän vastapuolen oma suoritus edellyttää myötävaikutusta vetäytyjän taholta eikä sitä voida toteuttaa pakkoteitse (ks. myötävaikutusvelvollisuus).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Matti Rudanko

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    LyngsøP1971, RudankoM1988, RudankoM1989, TaxellLE1972, s.162

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:vetäytyminen sopimuksesta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vetäytyminen sopimuksesta.)