Oikeustiede:hovioikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hovioikeus

hovioikeus
Definition ylioikeus riita- ja rikosasioissa
Explanation

Hovioikeuksien synty ajoittuu 1600-luvulle ja niiden nimi periytyy kuninkaan hovista. Suomessa on nykyisin (2019) viisi hovioikeutta: Helsingin, Turun, Vaasan, Itä-Suomen (Kuopiossa) ja Rovaniemen hovioikeudet.

Hovioikeuden päätehtävä on käsitellä ylioikeutena valitukset ja kantelut yleisen alioikeuden (käräjäoikeuden) ratkaisuista. Ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeus käsittelee syytteet alituomareiden ja eräiden virkamiesten virkarikoksista sekä eräät hovioikeuksien ratkaistaviksi määrätyt asiat. Lisäksi hovioikeus valvoo piiriinsä kuuluvia käräjäoikeuksia ja hoitaa oikeushallinnollisia asioita.

Hovioikeuden ratkaisuihin haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta. Vuodesta 1980 lähtien tähän on tarvittu valituslupa haettaessa muutosta hovioikeuden toisena oikeusasteena käsittelemissä asioissa. Asianosaisilla ei useinkaan ole käytännössä mahdollisuutta saada asiaansa korkeimman oikeuden tutkittavaksi. Tämän seurauksena hovioikeuksien tosiasiallinen merkitys lainkäytössä on lisääntynyt.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, JokelaA2010, Letto-VanamoP1991, s.32

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:hovioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hovioikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg