Oikeustiede:hovioikeus
hovioikeus
hovioikeus |
Hovioikeuksien synty ajoittuu 1600-luvulle ja niiden nimi periytyy kuninkaan hovista. Suomessa on nykyisin (2019) viisi hovioikeutta: Helsingin, Turun, Vaasan, Itä-Suomen (Kuopiossa) ja Rovaniemen hovioikeudet.
Hovioikeuden päätehtävä on käsitellä ylioikeutena valitukset ja kantelut yleisen alioikeuden (käräjäoikeuden) ratkaisuista. Ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeus käsittelee syytteet alituomareiden ja eräiden virkamiesten virkarikoksista sekä eräät hovioikeuksien ratkaistaviksi määrätyt asiat. Lisäksi hovioikeus valvoo piiriinsä kuuluvia käräjäoikeuksia ja hoitaa oikeushallinnollisia asioita.
Hovioikeuden ratkaisuihin haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta. Vuodesta 1980 lähtien tähän on tarvittu valituslupa haettaessa muutosta hovioikeuden toisena oikeusasteena käsittelemissä asioissa. Asianosaisilla ei useinkaan ole käytännössä mahdollisuutta saada asiaansa korkeimman oikeuden tutkittavaksi. Tämän seurauksena hovioikeuksien tosiasiallinen merkitys lainkäytössä on lisääntynyt.Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- alioikeus
- korkein oikeus
- käräjäoikeus
- muutoksenhaku (prosessioikeus)
- oikeusaste
- oikeuslaitos
- valituslupa (korkein oikeus)
Käytetyt lähteet
EIF-IV, JokelaA2010, Letto-VanamoP1991, s.32
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:hovioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hovioikeus.)