Oikeustiede:korkein oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

korkein oikeus

korkein oikeus
Definition ylintä tuomiovaltaa oikeusasioissa käyttävä tuomioistuin
Explanation

Korkeimmalla oikeudella (KKO) on lisäksi lainsäädäntöön ja oikeushallintoon liittyviä tehtäviä ja se voi tehdä valtioneuvostolle esityksiä lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Lisäksi korkein oikeus antaa lausuntonsa tasavallan presidentille armahdusasiassa.

Korkein oikeus ratkaisee asioita, jotka muutoksenhakuteitse ovat saapuneet hovioikeuksista (riita- ja rikosasiat), maaoikeuksista (kiinteistötoimitus- ja tieasiat), vakuutusoikeudesta (tapaturmavakuutusasiat) ja markkinaoikeudesta (teollis- ja tekijänoikeudelliset riita- ja hakemusasiat sekä markkinaoikeudelliset asiat). Korkeimman oikeuden toimivaltaan kuuluu myös ylimääräistä muutoksenhakua koskevia asioita, kuten lainvoiman saaneen tuomion purkaminen ja menetetyn määräajan palauttaminen.

Tärkeä tehtävä korkeimmalla oikeudella on lainkäytön yhtenäisyydestä huolehtiminen ja alempien tuomioistuimien lainkäytön ohjaaminen. Tämä tapahtuu pääasiassa ennakkopäätösten eli prejudikaattien avulla. Vuosittain korkein oikeus antaa noin 100–110 ennakkopäätöstä, jotka julkaistaan myös oikeuslaitoksen tietokannassa (Finlex).

Käytetyt lähteet: Laki korkeimmasta oikeudesta 665/2005
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

JokelaA2016, s. 223-226, Raulos&al(toim.)2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:korkein oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:korkein oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →