Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

metsänhakkuuoikeus

metsänhakkuuoikeus
Definition muulle kuin omistajalle kuuluva oikeus hakata kiinteistön tai alueen puustoa
Explanation Normaalisti metsänhakkuuoikeudesta sovitaan maanomistajan ja puutavaran ostajan välillä. Käytännössä kysymys on puutavaran myynnistä. Puutavaran myynti toteutetaan tällöin ns. pystykauppana. Tavanomaisen kauppasopimuksen mukaan ostaja saa hakata sopimuksessa määrätyllä alueella kasvavaa puustoa, jonka laatu ja määrä arvioidaan sopimuksessa. Usein hakkuualueet määritellään ja hakattava puutavara arvioidaan metsäsuunnitelman karttojen ja tietojen mukaan.

Puutavaran pystykaupassa hakkuuaika sovitaan sekä alustava kauppahinta sovitaan ja lasketaan edellä mainittujen arvioiden perusteella. Hakkuu sovitaan tapahtuvaksi harvennus- tai avohakkuuna. Tavanomaisen käytännön mukaan osa kauppahinnasta maksetaan kaupanteon yhteydessä, ja loppuosa myöhemmin, puutavaran hakkuun ja sen yhteydessä tapahtuvan puutavaran mittauksen jälkeen. Mittaus osoittaa hakatun puutavaran määrän ja samalla lopullisen kauppahinnan määrän.

Pystykaupan vaihtoehto on ns. hankintakauppa, jossa maanomistaja toimittaa myytävän puutavaran valmiiksi hakattuna lastauspaikalle ostajaa varten. Kysymys on tällöin irtaimen tavaran kaupasta, eikä metsänhakkuuoikeutta perusteta.

Maakaaressa metsänhakkuuoikeus on kirjaamiskelpoinen erityinen oikeus. Kirjaamisen enimmäismääräaika on viisi vuotta. Kauppahinnan maksukäytännöstä johtuen puutavaran ostajat eivät normaalisti hae hakkuuoikeudelle kirjausta.

Käytetyt lähteet: Maakaari (540/1995) 14:1
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Ilmari Niemi

Related Concepts

Sources

EIF-I, s. 516, WirilanderJ1979, s. 316, NiemiM2012, s. 397

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.2.2021: Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →