Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus

    Tieteen termipankista

    metsänhakkuuoikeus

    metsänhakkuuoikeus
    Määritelmä muulle kuin omistajalle kuuluva oikeus hakata kiinteistön tai alueen puustoa
    Selite

    Normaalisti metsänhakkuuoikeudesta sovitaan maanomistajan ja puutavaran ostajan välillä. Käytännössä kysymys on puutavaran myynnistä. Puutavaran myynti toteutetaan tällöin ns. pystykauppana. Tavanomaisen kauppasopimuksen mukaan ostaja saa hakata sopimuksessa määrätyllä alueella kasvavaa puustoa, jonka laatu ja määrä arvioidaan sopimuksessa. Usein hakkuualueet määritellään ja hakattava puutavara arvioidaan metsäsuunnitelman karttojen ja tietojen mukaan.

    Puutavaran pystykaupassa hakkuuaika sovitaan sekä alustava kauppahinta sovitaan ja lasketaan edellä mainittujen arvioiden perusteella. Hakkuu sovitaan tapahtuvaksi harvennus- tai avohakkuuna. Tavanomaisen käytännön mukaan osa kauppahinnasta maksetaan kaupanteon yhteydessä, ja loppuosa myöhemmin, puutavaran hakkuun ja sen yhteydessä tapahtuvan puutavaran mittauksen jälkeen. Mittaus osoittaa hakatun puutavaran määrän ja samalla lopullisen kauppahinnan määrän.

    Pystykaupan vaihtoehto on ns. hankintakauppa, jossa maanomistaja toimittaa myytävän puutavaran valmiiksi hakattuna lastauspaikalle ostajaa varten. Kysymys on tällöin irtaimen tavaran kaupasta, eikä metsänhakkuuoikeutta perusteta.

    Maakaaressa metsänhakkuuoikeus on kirjaamiskelpoinen erityinen oikeus. Kirjaamisen enimmäismääräaika on viisi vuotta. Kauppahinnan maksukäytännöstä johtuen puutavaran ostajat eivät normaalisti hae hakkuuoikeudelle kirjausta.

    Käytetyt lähteet: Maakaari (540/1995) 14:1
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Matti Ilmari Niemi

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    EIF-I, s. 516, WirilanderJ1979, s. 316, NiemiM2012, s. 397

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:metsänhakkuuoikeus.)