Oikeustiede:laillinen tuomioistuin

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

laillinen tuomioistuin

laillinen tuomioistuin
Definition tuomioistuin, joka on toimivaltainen käsittelemään kyseisen oikeusriidan tai rikosasian
Explanation

Vanhemmassa prosessioikeustieteessä laillisesta tuomioistuimesta puhuttiin useimmiten silloin, kun tarkoitettiin alueellisten toimivaltasäännösten mukaan oikeellista tuomioistuinta. Alkuperäisessä merkityksessään laillisen tuomioistuimen käsite liittyykin tuomioistuimen alueelliseen toimivaltaan. Nykyisin oikeuslaitoksen kehityttyä ja erityistuomioistuinten lukumäärän lisäännyttyä ei ole enää aihetta rajoittaa laillisen tuomioistuimen käsitettä ainoastaan tuomioistuinten alueellista toimivaltaa koskevaksi, vaan tämän käsitteen piiriin voidaan lukea myös tuomioistuimen asiallinen ja oikeusasteellinen toimivalta. Laillisella tuomioistuimella eli oikeuspaikalla ymmärretään tällöin sitä tuomioistuinta, joka on kelpoinen käsittelemään tietyn jutun.

Laillinen tuomioistuin voi olla yksinomainen taikka valinnanvarainen, jolloin on olemassa useita keskenään kilpailevia oikeuspaikkoja. Laillista tuomioistuinta koskevat säännökset voivat olla myös ehdottomia eli absoluuttisia taikka tahdonvaltaisia eli dispositiivisia. Jälkimmäisessä tapauksessa asianosaiset voivat solmia keskenään prorogaatiosopimuksen eli oikeuspaikkasopimuksen siitä, missä tuomioistuimessa asia käsitellään.

Laillista tuomioistuinta kuvaava latinankielinen termi on forum. Termin suomenkielinen vastine on foorumi.

Käytetyt lähteet: Oikeudenkäymiskaari (4/1734) 10 luku
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, JokelaA2005, s. 269-272

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Oikeustiede:laillinen tuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:laillinen tuomioistuin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →