Oikeustiede:erityistuomioistuin

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

erityistuomioistuin

erityistuomioistuin
Definition kokoonpanoltaan yleisistä tuomioistuimista poikkeava tuomioistuin, jonka toimivaltaan kuuluvat tietyt asiat tai asiaryhmät
Explanation

Suomessa on nykyisin (2019) neljä varsinaista erityistuomioistuinta: riita-asioissa markkinaoikeus elinkeinotoiminnan sääntelyä, kilpailua ja markkinointia koskevissa asioissa, työtuomioistuin työ- ja virkaehtoasioissa ja vakuutusoikeus eräissä toimeentuloturva-asioissa sekä rikosasioissa valtakunnanoikeus, joka käsittelee valtionjohtoa ja ylimpiä tuomareita vastaan nostettavat virkasyytteet. Markkinaoikeus ja vakuutusoikeus käsittelevät myös hallintolainkäyttöön kuuluvia asioita. Puhtaasti hallinto-oikeudellisia erityistuomioistuimia Suomessa ei nykyisin ole. Kuitenkin monet lautakunta- ja virastotyyppiset oikeussuojaelimet muistuttavat luonteeltaan erityistuomioistuimia.

Rikosasioissa erityistuomioistuimilla on vain rajoitettu merkitys. Erityistuomioistuimena rikosasioissa on vesituomioistuinten ja rauhanaikaisten sotaoikeuksien lakkauttamisen jälkeen ainoastaan valtakunnanoikeus. Sotatilaan julistetulle alueelle voidaan tarvittaessa asettaa sotaoikeus.

Vanhemmassa oikeuskielessä erityistuomioistuimia (specialdomstolar) kutsuttiin erikoistuomioistuimiksi.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, JokelaA2005, s. 236-253, NousiainenK1992, s. 286

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2021: Oikeustiede:erityistuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erityistuomioistuin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg