Oikeustiede:erityistuomioistuin
erityistuomioistuin
erityistuomioistuin |
Suomessa on nykyisin (2019) neljä varsinaista erityistuomioistuinta: riita-asioissa markkinaoikeus elinkeinotoiminnan sääntelyä, kilpailua ja markkinointia koskevissa asioissa, työtuomioistuin työ- ja virkaehtoasioissa ja vakuutusoikeus eräissä toimeentuloturva-asioissa sekä rikosasioissa valtakunnanoikeus, joka käsittelee valtionjohtoa ja ylimpiä tuomareita vastaan nostettavat virkasyytteet. Markkinaoikeus ja vakuutusoikeus käsittelevät myös hallintolainkäyttöön kuuluvia asioita. Puhtaasti hallinto-oikeudellisia erityistuomioistuimia Suomessa ei nykyisin ole. Kuitenkin monet lautakunta- ja virastotyyppiset oikeussuojaelimet muistuttavat luonteeltaan erityistuomioistuimia.
Rikosasioissa erityistuomioistuimilla on vain rajoitettu merkitys. Erityistuomioistuimena rikosasioissa on vesituomioistuinten ja rauhanaikaisten sotaoikeuksien lakkauttamisen jälkeen ainoastaan valtakunnanoikeus. Sotatilaan julistetulle alueelle voidaan tarvittaessa asettaa sotaoikeus.
Vanhemmassa oikeuskielessä erityistuomioistuimia (specialdomstolar) kutsuttiin erikoistuomioistuimiksi.Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- oikeuslaitos
- oikeusturva (prosessioikeus)
- tuomioistuimen toimivalta
- työtuomioistuin
- valtakunnanoikeus
Käytetyt lähteet
EIF-IV, JokelaA2005, s. 236-253, NousiainenK1992, s. 286
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:erityistuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erityistuomioistuin.)